Αρχική arrow Συμβουλές arrow Εξι συμβουλές μείωσης του κόστους συντήρησης

Εξι συμβουλές μείωσης του κόστους συντήρησης

Τετάρτη, 13 Μάιος 2009

Εξι συμβουλές μείωσης του κόστους συντήρησης

Tο κόστος συντήρησης και χρήσης μιας κατοικίας σαφώς και δεν είναι η μεγαλύτερη δαπάνη που καλείται να καταβάλει ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου, αλλά προστίθεται στα αρκετά που… ροκανίζουν το μηνιαίο μας εισόδημα.

Yπάρχουν όμως αρκετές μικρές συμβουλές, που βοηθούν να μειωθεί αισθητά το κόστος αυτό.

Oπως τονίζει ο πολιτικός μηχανικός κ. Πάνος Xαϊμάνης, οι θερμομονώσεις, οι υγρομονώσεις και η κατανάλωση ρεύματος είναι τα τρία σημεία όπου μπορεί να γίνει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση χρήματος.

Tο σημαντικό στοιχείο είναι βέβαια η ποιότητα κατασκευής, η αρχιτεκτονική μελέτη, κυρίως σε ό, τι αφορά την τοποθέτηση του ακινήτου στον χώρο του και τον προσανατολισμό του, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή έκθεση στον ήλιο αλλά και η σκίαση.

Kαλό είναι:

• Να τοποθετήσετε θερμομόνωση στην οροφή και στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου (ειδικότερα για κτίρια κατασκευής πριν από το 1980 που δεν έχουν μόνωση) και να αντικαταστήσετε τα μονά τζάμια με διπλά, εξασφαλίζοντας 15–40% εξοικονόμηση ενέργειας.

• Να κλείσετε τυχόν χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με κατάλληλο μονωτικό υλικό.

• Κατεβάζετε τις τέντες ή τις περσίδες τη θερινή περίοδο, κυρίως σε νότιο και δυτικό προσανατολισμό.

• Φυτέψτε στο δώμα ή στην ταράτσα φυτά.

• Να υπάρχουν επαρκούς επιφάνειας ανοίγματα (παράθυρα), που να «βλέπουν» απ’ ευθείας τον ήλιο για αρκετές ώρες την ημέρα τον χειμώνα. Για τον λόγο αυτό συνιστάται ο νότιος προσανατολισμός, ο οποίος είναι ο μόνος που «βλέπει» αρκετές ώρες τον ήλιο τον χειμώνα.

• Να υπάρχουν εσωτερικά στο κτίριο τέτοια υλικά, ώστε να «αποθηκεύεται» μέρος της θερμότητας από την ηλιακή ενέργεια και έτσι να έχουμε χώρους αρκετά (όχι υπερβολικά) θερμούς όλες τις ώρες του εικοσιτετραώρου. Τα υλικά αυτά πρέπει να είναι μεγάλης μάζας (όπως κεραμικές πλάκες στο δάπεδο, μπετόν, συμπαγή τούβλα ή πέτρα εσωτερικά στους τοίχους) ώστε να έχουν την απαιτούμενη θερμοχωρητικότητα

Μενού Ακινήτων

Ανάθεση Ακινήτου

Φορολογία - Πολεοδομία

Ανάθεση Ακινήτου

Έχετε γνώση σχετικά ...

Επικοινωνήστε μαζί μας

Βρείτε μας στο Facebook

Βρείτε μας στο Τwitter

Φώτη Κόντογλου 11, Τ.Κ: 71303
Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάδα
E-mail: assist(at)texnomesitiki(dot)gr
Κινητό : +30 6973 721 409
Fax : +30 2810 225 611