Αρχική arrow Συμβουλές arrow Χριστούγεννα με θαλπωρή και οικονομία

Χριστούγεννα με θαλπωρή και οικονομία

Τρίτη, 14 Δεκέμβριος 2010

Χριστούγεννα με θαλπωρή και οικονομίαΗ τύχη είναι με το μέρος των «μνημονιασμένων» Ελλήνων και ο χειμώνας είναι τόσο …καλοκαιρινός που τα περισσότερα νοικοκυριά δεν καίνε πετρέλαιο. Αυτές οι μέρες τελειώνουν όμως και έτσι σε μία με δύο εβδομάδες το κρύο θα κάνει την εμφάνισή του. Ας το κρατήσουμε έξω από το σπίτι μας. Οι τρόποι είναι πολλοί και με διαφορετικό κόστος. Το αποτέλεσμα όμως είναι ένα πιο ζεστό σπίτι και άρα χαμηλότεροι λογαριασμοί!

Κατανάλωση ρεύματος

Στολισμός
Λόγω εορταστικής περιόδου θα ξεκινήσουμε από τον …Στολισμό και την κατανάλωση ρεύματος!  Όσο περίεργο και αν σας ακούγεται, η κατανάλωση των εκατοντάδων λαμπιονιών του δέντρου, του μπαλκονιού και …όπου αλλού τα βάζετε, δεν είναι μικρή!

Οι λύσεις για μειωμένη κατανάλωση είναι δύο! Η πρώτη αφορά την αλλαγή των παλαιών ενεργοβόρων φώτων με νέα τύπου LED. Καίνε το 1/5 της ενέργειας, αντέχουν πολύ στο χρόνο και είναι πιο ασφαλή στην χρήση. Εναλλακτικά ή παράλληλα με την αλλαγή των φώτων, αγοράστε και ένα χρονοδιακόπτη πρίζας ώστε τα φώτα σας να λειτουργούν το βράδυ και όχι όλο το 24ωρο!

Θέρμανση

Πόρτες-παράθυρα
Περνώντας στο υπόλοιπο σπίτι και ειδικά στη θέρμανση για τους κατόχους ξύλινων παραθύρων παλαιού τύπου με μονό τζάμι, η μοναδική λύση πριν την αντικατάσταση είναι το κλείσιμο των σχισμών με τα ειδικά αυτοκόλλητα που υπάρχουν στο εμπόριο. Το έξοδο είναι μόλις μερικά ευρώ και το αποτέλεσμα εντυπωσιακό. Αν πάντως έχετε ξύλινα, μεν, κουφώματα αλλά αρκετά φαρδιά σε πάχος, πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε μόνο τα τζάμια με διπλά χωρίς σαν μπείτε στο μεγάλο κόστος της αλλαγής κουφωμάτων. Υπολογίστε περίπου 100 ευρώ ανά ένα μεσαίου μεγέθους τζάμι.

Και αυτοί όμως που έχουν νέου τύπου αλουμινένια κουφώματα ή από PVC, δεν είναι απαραίτητα σε καλύτερη μοίρα. Αν τα κουφώματα –ειδικά αυτά με ανάκλιση- δεν είναι καλά ρυθμισμένα, ο αέρας βρίσκει τον δρόμο του μέσα στο σπίτι. Υπάρχουν δύο τρόποι για να ελέγξουμε αν τα κουφώματά μας χρειάζονται ρύθμιση. Μία μέρα με αρκετό αέρα τοποθετείστε ένα κερί κοντά στο κούφωμα –και ειδικά εκεί που κουμπώνει- και απομακρυνθείτε. Αν η φλόγα «παίζει» το κούφωμα μπάζει. Εναλλακτικά πάρτε ένα φύλο χαρτί και κλείστε το ανάμεσα στα δύο τζάμια του παραθύρου. Αν τραβώντας το, βγαίνει, το κούφωμα θέλει και πάλι ρύθμιση.

Σύστημα Θέρμανσης
Η αλλαγή του καυστήρα με καινούργιο προσφέρει πάντα αυξημένη οικονομία. Το ίδιο όμως και η σωστή ρύθμιση και ο καθαρισμός του υπάρχοντος. Ο καυστηρατζής που τοποθέτησε το σύστημα θέρμανσης στο σπίτι σας είναι ο ιδανικός για να κάνει την ετήσια συντήρηση στο σύστημα.
Ο καθαρισμός του λέβητα, η αλλαγή των μπεκ στον καυστήρα και η σωστή ρύθμιση του ελκισμού καυσαερίων στην καμινάδα, μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση μέχρι και 15%!
Μην το αμελήτε.

Στο διαμέρισμα
Έχοντας ένα καλορυθμισμένο καυστήρα, οι υπόλοιπες κινήσεις πρέπει να γίνουν μέσα στο σπίτι. Από προσωπική εμπειρία σας μεταφέρω ότι κεφαλαιώδους σημασίας είναι η επιλογή ενός καλού θερμοστάτη.

Οι μηχανικοί χειροκίνητοι θερμοστάτες μπορεί να είναι πάμφθηνοι αλλά τελικά μάλλον μας στοιχίζουν αρκετά χρήματα στην πορεία!

Αλλάξτε τους με ψηφιακούς και θα έχετε σωστή καταγραφή της θερμοκρασίας για να ξέρετε τι γίνεται στο σπίτι σας.

Παράλληλα, με έναν καλό ψηφιακό θερμοστάτη μπορείτε να ορίσετε δύο, τρείς ή και περισσότερες ημερήσιες  αλλά μικρές σε διάρκεια (άρα και κόστος) περιόδους θέρμανσης ώστε το σπίτι να μην χάνει ποτέ εντελώς τη ζέστη κάτι που συνήθως οδηγεί σε άναμμα του καλοριφέρ για πολύ ώρα μέχρι να μας κάνει να νιώσουμε …καλά.

Οι καλοί ψηφιακοί θερμοστάτες έχουν επίσης συστήματα αυτόματης εκμάθησης. Έτσι καταγράφοντας πόσο γρήγορα αντιδρά το σπίτι στο άναμα του καλοριφέρ και πόσο γρήγορα πιάνει την επιθυμητή θερμοκρασία, αυτορυθμίζονται και λειτουργούν για λιγότερη ώρα με το ίδιος όμως αποτέλεσμα σε θερμοκρασία.

Έξυπνο; Ναι!

Τέλος, αν όλα μοιάζουν σωστά αλλά εσείς δεν μπορείτε να ζεσταθείτε όπως θέλετε, ψάξτε λίγο παραπάνω. Είναι τα σώματα σωστά για το διαμέρισμα; Ο κυκλοφορητής φτάνει για να «φορτίσει» τα σώματα που είναι σπίτι σας; Είναι όλες οι βάνες ανοιχτές; Μία επίσκεψη από ειδικό υδραυλικό μπορεί με μικρό κόστος να προσφέρει σημαντικές λύσεις και να κάνει το σπίτι σας πιο ζεστό με λιγότερα έξοδα!

Α! Και κάτι τελευταίο. Έχετε τζάκι; Υπέροχο και ρομαντικό. Αν όμως δεν κλείνετε το "κλαπέτο" όταν δεν το λειτουργείτε περίπου το 8% της θέρμανσης από τα καλοριφέρ πάει ...έξω!

Χρήστος Δασκαλόπουλος

Μενού Ακινήτων

Ανάθεση Ακινήτου

Φορολογία - Πολεοδομία

Ανάθεση Ακινήτου

Έχετε γνώση σχετικά ...

Επικοινωνήστε μαζί μας

Βρείτε μας στο Facebook

Βρείτε μας στο Τwitter

Φώτη Κόντογλου 11, Τ.Κ: 71303
Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάδα
E-mail: assist(at)texnomesitiki(dot)gr
Κινητό : +30 6973 721 409
Fax : +30 2810 225 611