Αρχική arrow Συμβουλές arrow Πώς να κατασκευάσετε το δικό σας πράσινο σπίτι

Πώς να κατασκευάσετε το δικό σας πράσινο σπίτι

Πέμπτη, 08 Απρίλιος 2010

Πώς να κατασκευάσετε το δικό σας πράσινο σπίτιΤο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον" που ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη θα αρχίσει να υλοποιείται από τον Ιούλιο όπου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κατασκευάσουν το λεγόμενο "πράσινο" σπίτι.

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορούν να επιδοτηθούν μονοκατοικίες και πολυκατοικίες ως ενιαία κτίρια. Οι εργασίες για τις οποίες θα μπορούν να επιδοτηθούν θα είναι τοποθέτηση διπλών τζαμιών - κουφωμάτων, θερμομόνωση εξωτερικού κελύφους - δώματος - στέγης, εγκατάσταση ή αντικατάσταση καυστήρα λέβητα με καινούριο πετρελαίου - φυσικού αερίου ή τεχνολογίας ΑΠΕ, καθώς και άλλες παρεμβάσεις, όπως σύστημα αυτονομίας θέρμανσης, μονώσεις σωληνώσεων, ηλιακοί συλλέκτες, σκίαστρα κ.λπ. Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου, η μείωση του κόστους θέρμανσης μετά από τις παρεμβάσεις υπολογίζεται σε ένα σπίτι 100 τ.μ. σε 1.500 ευρώ τον χρόνο. Το υπουργείο έδωσε διευκρινίσεις στους ενδιαφερόμενους μέσα από ερωτήσεις - απαντήσεις.

*Τι επιλογές επιδότησης έχει ο ιδιοκτήτης;
Τριών διαφορετικών ειδών: Απευθείας επιδότηση 30% επί της δαπάνης, δάνειο με επιδότηση επιτοκίου και έκπτωση φόρου από το φορολογητέο εισόδημα του 30% της δαπάνης, με ανώτατο ποσό τα 2.500 ευρώ.

*Ποιος ο ρόλος των τραπεζών;
Σε αυτές θα καταθέτει την αίτησή του ο ενδιαφερόμενος να ενταχθεί στο πρόγραμμα, είτε θέλει να πάρει δάνειο είτε να επιδοτηθεί απευθείας. Ενδιαφέρον για συμμετοχή έχει εκδηλώσει σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ι. Μανιάτη το σύνολο των τραπεζών.

*Σε ποιους απευθύνεται η απευθείας επιχορήγηση έως 30% του κόστους της ενεργειακής παρέμβασης;
Στους έχοντες χαμηλά σχετικά εισοδήματα, καθώς αιτήσεις για επιδότηση με αυτό το μοντέλο μπορούν να υποβάλουν μόνο όσοι ιδιοκτήτες έχουν ανώτατο ατομικό εισόδημα τα 15.000 ευρώ και ανώτατο οικογενειακό τα 25.000 ευρώ.

*Σε ποιους απευθύνεται το δάνειο με επιδότηση επιτοκίου από την Πολιτεία;
Σε πιο υψηλά εισοδήματα, καθώς αιτήσεις γι' αυτήν την κατηγορία χρηματοδότησης μπορούν να υποβάλουν ιδιοκτήτες κατοικιών με μέγιστο ατομικό εισόδημα τα 30.000 ευρώ και μέγιστο οικογενειακό τα 50.000 ευρώ.

*Αν κάποιος έχει μέγιστο ατομικό εισόδημα 15.000 ευρώ, δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση για επιδοτούμενο δάνειο;
Φυσικά και μπορεί. Ο περιορισμός αφορά μόνο όσους έχουν εισόδημα πάνω από το ανώτατο όριο, όχι εκείνους που βρίσκονται κάτω από αυτό. Δεν μπορεί όμως κανείς να υποβάλει αιτήσεις και για τα δύο ταυτόχρονα.

*Σε ποιους απευθύνεται η φοροαπαλλαγή;
Σε όλους, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων. Σήμερα η έκπτωση φόρου είναι 20% της δαπάνης, με ανώτατο ποσό μόνο τα 700 ευρώ. Σύμφωνα με την κυρία Μπιρμπίλη, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποσαφηνίσει αν ο δικαιούχος της φοροαπαλλαγής θα μπορεί παράλληλα να υποβάλει αίτηση και για κάποια από τις παραπάνω μορφές επιδότησης.

*Για να ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα, θα πρέπει η κατοικία του να έχει περάσει από ενεργειακή επιθεώρηση;
Απαραιτήτως, ώστε να είναι γνωστό ποια σημεία της χρήζουν παρεμβάσεων. Αν η αίτησή του δεν εγκριθεί τελικώς, τότε χάνει τα 100-150 ευρώ που κατέβαλε στον πιστοποιημένο ιδιώτη μηχανικό για την επιθεώρηση και την έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού.

*Τι θα αναγράφει το πιστοποιητικό;
Θα κατατάσσει το ακίνητο σε ενεργειακή κατηγορία, αναλόγως του πόσο σπάταλο ή μη είναι, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις λευκές ηλεκτρικές συσκευές. Για να ενταχθεί στο πρόγραμμα μια κατοικία, θα πρέπει να έχει καταταγεί σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ΄ και οι αιτούμενες παρεμβάσεις να την αναβαθμίζουν τουλάχιστον κατά μία κατηγορία.

*Υπάρχει ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός;
Ναι, τα 15.000 ευρώ ανά περίπτωση. Μελετήθηκε μια μέση κατοικία και βρέθηκε ότι τα 15.000 ευρώ καλύπτουν τις επιθυμητές παρεμβάσεις.

*Τι ισχύει για τις πολυκατοικίες;
Κατ' αρχάς η πολυκατοικία πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ως ενιαίο κτίριο. Για να γίνει αυτό, πρέπει το 50% των διαμερισμάτων να έχουν χρήση κύριας κατοικίας. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι εξής επιλογές επιδότησης: Πρώτον, τραπεζικό δάνειο με επιδοτούμενο επιτόκιο, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι έχουν μέγιστο ατομικό εισόδημα τα 30.000 ευρώ και μέγιστο οικογενειακό τα 50.000 ευρώ. Δεύτερον, απευθείας επιχορήγηση των εργασιών, εφόσον τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτητών πληροί το παραπάνω εισοδηματικό κριτήριο. Εφόσον αυτό τηρείται, θα δικαιούται επιχορήγησης το σύνολο των ιδιοκτητών, ακόμη και οι "πλούσιοι" ένοικοι.

*Ποια είναι η διαδικασία προκειμένου να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα;
Με την προκήρυξη, καλεί ενεργειακό επιθεωρητή για τη διενέργεια επιθεώρησης με την οποία καθορίζονται οι προτεινόμενες παρεμβάσεις. Καταθέτει την αίτησή του μαζί με τον φάκελο του μηχανικού με τις εργασίες σε συμβαλλόμενη τράπεζα (θα ανακοινωθεί ποιες θα συμμετάσχουν), εκείνη ελέγχει τα δικαιολογητικά, αποστέλλει τα στοιχεία του στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο και τα αξιολογεί. Το υπουργείο εγκρίνει ή όχι την αίτηση, κοινοποιεί την απόφασή του στην τράπεζα, που με τη σειρά της ενημερώνει τον αιτούντα. Η όλη διαδικασία μέχρι εδώ αναμένεται ότι δεν θα υπερβαίνει τους δύο μήνες. Η τράπεζα του καταβάλλει μια προκαταβολή της επιδότησης για να αρχίσει τις εργασίες, μετά το πέρας των οποίων (δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός) ακολουθεί δεύτερος έλεγχος από πιστοποιημένο ιδιώτη μηχανικό (όχι τον ίδιο με τον πρώτο), ο οποίος και εκδίδει το τελικό πιστοποιητικό.

*Μπορεί κάποιος στην πολυκατοικία να κάνει αίτηση για επιδότηση επιτοκίου και κάποιος άλλος, στην ίδια πολυκατοικία, για απευθείας επιχορήγηση;
Στην περίπτωση αίτησης μεμονωμένου διαμερίσματος, ναι. Αλλά στην περίπτωση αίτησης ως ενιαίου κτιρίου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία των ενοίκων της πολυκατοικίας σε ποιο πρόγραμμα θα ενταχθεί.

Του Κώστα Τζεβελέκου

Μενού Ακινήτων

Ανάθεση Ακινήτου

Φορολογία - Πολεοδομία

Ανάθεση Ακινήτου

Έχετε γνώση σχετικά ...

Επικοινωνήστε μαζί μας

Βρείτε μας στο Facebook

Βρείτε μας στο Τwitter

Φώτη Κόντογλου 11, Τ.Κ: 71303
Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάδα
E-mail: assist(at)texnomesitiki(dot)gr
Κινητό : +30 6973 721 409
Fax : +30 2810 225 611