Αρχική arrow Συμβουλές arrow Μυστικά για επιτυχημένη αγορά ακινήτου

Μυστικά για επιτυχημένη αγορά ακινήτου

Τρίτη, 13 Ιανουάριος 2009

Μυστικά για επιτυχημένη αγορά ακινήτου

Μικρό ή μεγάλο, στο κέντρο ή σε προάστιο, φθηνό ή ακριβό, το σπίτι που θέλετε να αγοράσετε αποτελεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, απόφαση ζωής. Σε αυτό θα ζήσουν και θα περάσουν πολλές ώρες της καθημερινής ζωής τους ο αγοραστής και η οικογένεια του.

Πολλές φορές, μάλιστα, χρειάζεται να ξοδέψει κανείς όλες τις οικονομίες του και επιπλέον να δανειστεί για να αποκτήσει το σπίτι που επιθυμεί.

Επιπλέον, στη χώρα μας, λόγω των πολλών οικονομικών επιβαρύνσεων που έχει το ακίνητο, δεν είναι εύκολη η αλλαγή της κατοικίας, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στις οποίες κάποιος αγοράζει σπίτι τέσσερις και πέντε φορές στη ζωή του. Γι αυτό, όταν αποφασίσετε να αγοράσετε τη δική σας στέγη, για να μην την πληρώσετε παραπάνω από ότι αξίζει, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Συγκεκριμένα, τα σημεία που είναι βαρύνουσας σημασίας είναι τα εξής:

Ψάξτε την περιοχή όπου ενδιαφέρεστε να αγοράσετε το διαμέρισμα
. Αφού καταλήξετε σε αυτό που σας ικανοποιεί, έρχεστε σε επαφή με τον υπεύθυνο κατασκευαστή και μαθαίνετε τα στοιχεία του, τα οποία στη συνέχεια θα τα ελέγξετε για να διαπιστώσετε τη φερεγγυότητα και την εμπειρία του.

Έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις που ιδιοκτήτες ζητούν και πολλές φορές παίρνουν αντίτιμο πολύ μεγαλύτερο από την πραγματική αξία του ακινήτου. Επειδή, λοιπόν, δεν είναι κάθε ακίνητο πραγματική ευκαιρία πρέπει ο κάθε υποψήφιος αγοραστής να κάνει καλή έρευνα αγοράς και να ζητήσει την γνώμη των ειδικών δηλαδή των Συμβούλων Διαχείρισης Ακινήτων (Μεσίτες).

Δώστε μια προκαταβολή, εφόσον έχει ελέγξει ο δικηγόρος σας τους τίτλους του ακινήτου. Λάβετε υπ όψη σας ότι η προκαταβολή με απλή απόδειξη, δεν δεσμεύει ούτε τον αγοραστή ούτε τον πωλητή. Η δέσμευση γίνετε μόνο με συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Ζητήστε τον τίτλο του οικοπέδου ή το εργολαβικό προσύμφωνο, όταν η οικοδομή κατασκευάζεται με το σύστημα της αντιπαροχής
. Παραδώστε τον τίτλο αυτό στον δικηγόρο σας για να ελέγξει αν το οικόπεδο είναι καθαρό και δεν έχει βάρη. Αν η αγορά γίνει και με χρήση στεγαστικού δανείου, ο δικηγόρος θα πρέπει να ελέγξει με ιδιαίτερη προσοχή το ιστορικό του.

Αφού διαπιστώσετε ότι οι τίτλοι του οικοπέδου είναι καθαροί, όταν η κατοικία που θα αγοράσετε είναι υπό κατασκευή, θα πρέπει να ζητήσετε μια κάτοψη του διαμερίσματος και τη συγγραφή των υποχρεώσεων. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός έμπειρου μηχανικού ή επιχειρηματία κατασκευαστή, συζητήστε για την ποιότητα των υλικών κατασκευής.

Όταν η αγορά πρόκειται να γίνει και με χρήση στεγαστικού δανείου, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε οριστικό συμβόλαιο για να αρχίσει η εκταμίευση του δανείου. Όσοι έχουν απαλλαγή από το φόρο για την πρώτη κατοικία, πρέπει να ξέρουν ότι δεν μπορούν να την πουλήσουν για πέντε χρόνια. Αν όμως την πουλήσουν πριν από τη συμπλήρωση της πενταετίας, θα πρέπει να καταβάλουν το Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτου.

Ο καλύτερος διακανονισμός που μπορεί να κάνει ο αγοραστής, ειδικά σε νεόκτιστες κατασκευές είναι όταν αυτές βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της κατασκευής τους παρά όταν είναι ένα ακίνητο ετοιμοπαράδοτο.

Μενού Ακινήτων

Ανάθεση Ακινήτου

Φορολογία - Πολεοδομία

Ανάθεση Ακινήτου

Έχετε γνώση σχετικά ...

Επικοινωνήστε μαζί μας

Βρείτε μας στο Facebook

Βρείτε μας στο Τwitter

Φώτη Κόντογλου 11, Τ.Κ: 71303
Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάδα
E-mail: assist(at)texnomesitiki(dot)gr
Κινητό : +30 6973 721 409
Fax : +30 2810 225 611