Αρχική arrow Συμβουλές arrow Μειώστε τους λογαριασμούς του σπιτιού σε 5 κινήσεις

Μειώστε τους λογαριασμούς του σπιτιού σε 5 κινήσεις

Πέμπτη, 30 Ιούλιος 2009

Μειώστε τους λογαριασμούς του σπιτιού σε 5 κινήσεις
Οι μηνιαίοι λογαριασμοί για τον ιδιοκτήτη ενός ακινήτου αποτελούν οικονομικό βραχνά. Όμως υπάρχουν λύσεις και δεν τόσο δύσκολο να εφαρμοστούν.
Η εξοικονόμηση χρημάτων μπορεί να είναι εντυπωσιακή.

Μπορεί να είναι καλοκαίρι αλλά το πρώτο βήμα για πιο οικονομική διαβίωση στο σπίτι μας, είναι και για το καλοκαίρι και για το χειμώνα.

1. Βάλτε …εφικτούς στόχους
Ανεβάστε μερικούς βαθμούς στο κλιματιστικό σας. Αν έξω έχει 38 βαθμούς και εσείς έχετε το κλιματιστικό σας στο high στους 18 βαθμούς δεν θα πετύχετε τίποτα παραπάνω από αυξημένη κατανάλωση. Για όλο το καλοκαίρι το κλιματιστικό μπορεί να είναι ρυθμισμένο στο «Auto» και στους 24 βαθμούς.
Η απόδοση είναι σχεδόν η ίδια και η κατανάλωση λιγότερη από τη μισή καθώς ο συμπιεστής του μηχανήματος  (που καταναλώνει και την περισσότερη ενέργεια) δεν εργάζεται συνεχώς. Θα δείτε ότι η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και ότι το «18» που συνήθως επιλέγετε ως θερμοκρασία στο κλιματιστικό σας, είναι καθαρά ψυχολογική υπόθεση αφού δύσκολα θα επιτευχθεί από το μηχάνημα και παράλληλα ιδιαιτέρως …ακριβή.
Αντίστοιχα, το χειμώνα, μην βάζετε το θερμοστάτη του καλοριφέρ στους 25 βαθμούς, καθώς ελάχιστα σπίτια μπορούν αν επιτύχουν αυτή τη θερμοκρασία και απλά καταλήγετε να χρεώνεστε παραπάνω κοινόχρηστα χωρίς να ζεσταίνεστε περισσότερο.

2. Συμμαχήστε με τη φύση
Αν έχετε την τύχη να μένετε σε μία μεζονέτα ή σε μονοκατοικία, χρησιμοποιήστε τη φύση για σύμμαχό σας. Φυτέψτε ένα μεγάλο φυλλοβόλο δέντρο μπροστά στην ανατολή και πίσω στη δύση. Το δέντρ αυτό το χειμώνα θα επιτρέπει στον ήλιο να ζεσταίνει το σπίτι σας αφού θα έχει ρίξει τη φύλλα του ενώ το καλοκαίρι με το πλούσιο φύλλωμά του θα σας προστατεύει από τις ακτίνες του ήλιου μειώνοντας τις ανάγκες σας για κλιματισμό. Στο εμπόριο πωλούνται τέτοια δέντρα 5 και 6 μέτρων με 300-400 ευρώ, χρήματα στα οποία περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση.

3. Μονώστε το σπίτι σας ακόμα και μετά την αποπεράτωση

Οι κατασκευαστές σπανίως μονώνουν ένα σπίτι με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ή το καλύτερο προϊόν. Είναι θέμα κόστους. Ευτυχώς η νέα τεχνολογία σας επιτρέπει να το κάνετε εσείς ακόμα και ενώ ζείτε μέσα στο σπίτι.
Οι λύσεις είναι πολλές και περιλαμβάνουν από εξωτερικές επεμβάσεις με τοποθέτηση ειδικών πάνελ πάνω στους εξωτερικούς τοίχους, μέχρι εσωτερικές αλλαγές με αντίστοιχη τοποθέτηση επενδύσεων στο μέσα μέρος των τοίχων.
Το αποτέλεσμα της μονωτικής επέμβασης είναι εντυπωσιακό τόσο σε απλότητα όσο και σε αποτελεσματικότητα.

4. Αντικαταστήστε τις ηλεκτρικές συσκευές
Εδώ το κόστος είναι μεγάλο αλλά ευτυχώς υποστηρίζεται και από δράσεις της πολιτείας. Αν αλλάξετε τα κλιματιστικά σας, ψυγεία, φούρνους και κουζίνες, ο αντίκτυπος στο λογαριασμό του ρεύματος αλλά και στη ζωη σας θα είναι ιδιαίτερα θετικός. Οι συσκευές νέας πιο πράσινης τεχνολογίας είναι περισσότερο οικονομικές, πιο αποδοτικές και δεν περιέχουν υλικά που είναι ύποπτα.
Οι συσκευές ενεργειακής κλάσης Α αλλά και οι ακόμα νεότερες και πιο αποδοτικές με αντίστοιχες διαβαθμίσεις Α+, μπορεί να αποτελέσουν ένα σημαντικό κονδύλι αλλά θα τις αποσβέσετε εύκολα στα χρόνια που θα περάσουν.

5. Αλλάξτε το σύστημα θέρμανσης
Δεν είναι υποχρεωτικό να βάλετε φυσικό αέριο. Ένας καινούργιος λεβητο-καυσήρας με αυτοματισμούς και σωστή ετήσια συντήρηση μπορεί να είναι εντυπωσιακά οικονομικός. Ειδικά για πολυκατοικίες όπου το κόστος μοιράζεται, η αλλαγή του καυστήρα και του λέβητα μπορεί να στοιχίσει ελάχιστα και να αποδόσει τα μέγιστα τόσο σε οικονομία όσο και σε περισσότερη ζέστη! Μάλιστα τώρα είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για να το άνετε αφού είναι καλοκαίρι και δεν βρίσκεται σε λειτουργία.

Χρήστος Δασκαλόπουλος

Μενού Ακινήτων

Ανάθεση Ακινήτου

Φορολογία - Πολεοδομία

Ανάθεση Ακινήτου

Έχετε γνώση σχετικά ...

Επικοινωνήστε μαζί μας

Βρείτε μας στο Facebook

Βρείτε μας στο Τwitter

Φώτη Κόντογλου 11, Τ.Κ: 71303
Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάδα
E-mail: assist(at)texnomesitiki(dot)gr
Κινητό : +30 6973 721 409
Fax : +30 2810 225 611