Αρχική arrow Συμβουλές arrow Φωτοβολταϊκά για... σπίτι

Φωτοβολταϊκά για... σπίτι

Παρασκευή, 22 Μάιος 2009

Φωτοβολταϊκά για... σπίτι

Ρεύμα από τον ήλιο με συνοπτικές διαδικασίες, λιγότερη γραφειοκρατία και ελκυστικά τιμολόγια υπόσχεται το υπουργείο Ανάπτυξης με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες που θα τεθεί σε εφαρμογή ως τις αρχές Ιουνίου.

Πρακτικά με ένα σύστημα κόστους 25.000 - 26.000 ευρώ καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες μίας μονοκατοικίας και η απόσβεση της επένδυσης γίνεται σε διάστημα περίπου 7 ετών, ενώ για τις πολυκατοικίες τα μεγέθη είναι ανάλογα αλλά το όφελος ανά διαμέρισμα μικρότερο.

Με τις νέες ρυθμίσεις που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης οι ενδιαφερόμενοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να ανοίξουν βιβλία στις ΔΟΥ για να πουλάνε το ρεύμα στη ΔΕΗ ενώ καταργούνται και οι αδειοδοτήσεις από την Πολεοδομία και το υπουργείο Ανάπτυξης. Η όλη διαδικασία έχει σχεδιαστεί ώστε να ολοκληρώνεται σε διάστημα 70 ημερών ενώ το διοικητικό κόστος, πέρα από τη δαπάνη αγοράς και εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών, κυμαίνεται στα 1.500 ευρώ.

Η ενέργεια που θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά θα πωλείται στη ΔΕΗ, σε τιμή προκαθορισμένη και εγγυημένη για 25 χρόνια. Για τις συμβάσεις που θα υπογραφούν από τώρα ως το τέλος του 2011 η τιμή πώλησης της ενέργειας προς τη ΔΕΗ είναι 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα (και θα αυξάνεται κάθε χρόνο με βάση τον τιμάριθμο). Συγκριτικά η τιμή αγοράς της ενέργειας από τη ΔΕΗ με τα οικιακά τιμολόγια που ισχύουν τώρα κυμαίνεται, ανάλογα με την κατανάλωση, από 7 ως 19 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η μέση τιμή είναι 11 λεπτά, συνεπώς η ΔΕΗ θα αγοράζει το ρεύμα σε πενταπλάσια τιμή από αυτήν που το πουλά.

Για παράδειγμα: Ενα μέσο νοικοκυριό καταναλώνει 5.000 - 7.000 κιλοβατώρες το χρόνο, δηλαδή πληρώνει στη ΔΕΗ 550 - 700 ευρώ το χρόνο. Ενα φωτοβολταϊκό ισχύος 1 κιλοβάτ παράγει 1.300 κιλοβατώρες το χρόνο, συνεπώς για να καλυφθούν οι ανάγκες του νοικοκυριού χρειάζεται σύστημα ισχύος 5 κιλοβάτ, το οποίο κοστίζει 25.000 - 26.000 ευρώ και καταλαμβάνει επιφάνεια 80 τετραγωνικών στην ταράτσα. Τα έσοδα από την πώληση της ενέργειας στη ΔΕΗ (6.500 κιλοβατώρες επί 55 λεπτά η μία) είναι 3.500 - 3.600 ευρώ, συνεπώς η απόσβεση γίνεται σε διάστημα 7 ετών κατά μέσο όρο.

Η ΔΕΗ θα αφαιρεί από το λογαριασμό του καταναλωτή την αξία της ενέργειας που παρήγαγε το φωτοβολταϊκό. Δηλαδή ο λογαριασμός του ρεύματος μπορεί να είναι και πιστωτικός.

Στις πολυκατοικίες θα πρέπει να υπάρχει απόφαση της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών με την πλειοψηφία που προβλέπει το καταστατικό. Η σύνδεση θα γίνεται σε ένα ρολόι (λογικά στα κοινόχρηστα) και το όφελος θα επιμερίζεται στους συνιδιοκτήτες μέσω των κοινοχρήστων.

Aριθμοί

5.500 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά εγκαταστάθηκαν διεθνώς το 2008, από αυτά τα 1.500 στη Γερμανία. Στην Ελλάδα μπήκαν μόνο 10 MW.

55 λεπτά ανά κιλοβατώρα είναι η τιμή με την οποία θα αγοράζει η ΔΕΗ την ενέργεια που θα παράγουν τα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Η τιμή είναι εγγυημένη για 25 χρόνια, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

7-19 λεπτά κοστίζει η κιλοβατώρα με το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ (κατά μέσο όρο 11 λεπτά). Συνεπώς, η ΔΕΗ θα αγοράζει το ρεύμα σε πενταπλάσια τιμή από αυτήν που το πουλά στα νοικοκυριά.

5.000 ευρώ περίπου είναι το κόστος αγοράς και εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 1 κιλοβάτ. Για τις ανάγκες ενός μέσου νοικοκυριού χρειάζονται 5 κιλοβάτ.

1.300 κιλοβατώρες κατά μέσο όρο παράγει ετησίως ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 1 κιλοβάτ (η απόδοση είναι μεγαλύτερη στο Νότο, μικρότερη στο Βορρά). Με τα τωρινά δεδομένα η απόσβεση της επένδυσης γίνεται σε 7 χρόνια.

Κατεβάστε επίσης αρχεία σχετικά με τα φωτοβολταϊκά:

1. Πέντε Βήματα πιο κοντά στην Ηλιακή ενέργεια
2. Ερωτήσεις - Απαντήσεις σχετικά με Φωτοβολταϊκα Συστήματα
3. (Εικόνα) Εγκατάστασης και λειτουργίας ενός Φωτ. Σπιτίου.

ΒΟΥΤΣΑΔΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Μενού Ακινήτων

Ανάθεση Ακινήτου

Φορολογία - Πολεοδομία

Ανάθεση Ακινήτου

Έχετε γνώση σχετικά ...

Επικοινωνήστε μαζί μας

Βρείτε μας στο Facebook

Βρείτε μας στο Τwitter

Φώτη Κόντογλου 11, Τ.Κ: 71303
Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάδα
E-mail: assist(at)texnomesitiki(dot)gr
Κινητό : +30 6973 721 409
Fax : +30 2810 225 611