Αρχική arrow Συμβουλές arrow Έξοδα αγοράς

Έξοδα αγοράς

Τρίτη, 13 Ιανουάριος 2009

Έξοδας Αγοράς

Στο παρόν άρθρο αναλύονται τα έξοδα αγοράς - πώλησης , έξοδα στον δικηγόρο , στον συμβουλαιογράφο καθώς και τέλος στον Μεσίτη.

Έξοδα αγοράς - πώλησης ακινήτου

Έχετε αποφασίσει να προχωρήσετε στην πώληση ή την αγορά ενός ακινήτου;
Σας παρουσιάζουμε παρακάτω τις χρηματικές υποχρεώσεις που έχετε σε μια διαδικασία αγοροπωλησίας.Δικηγόρος

Η παρουσία ειδικευμένου δικηγόρου σας είναι επιβεβλημένη σε κάθε συναλλαγή ακινήτου. Κάθε Δικηγόρος όπως και κάθε επαγγελματίας ειδικεύεται σε κάποιο είδος υποθέσεων που χειρίζεται, γι’ αυτό τόσο για το συμφέρον το δικό σας όσο και για την αποφυγή περιττής ταλαιπωρίας το κριτήριο επιλογής δικηγόρου πρέπει να είναι εκτός από την σχέση εμπιστοσύνης , η ειδίκευση του του στο αντικείμενο που θα του ανατεθεί.

Βάση του άρθρου 42 παρ. 1 του Κώδικα Δικηγόρων η παρουσία δικηγόρου κατά την σύνταξη και υπογραφή συμβολαίου αγοραπωλησίας ακινήτου είναι υποχρεωτική όταν το τίμημα της σύμβασης είναι άνω των 29.347€ στις περιφέρειες των δικηγορικών σύλλογος Αθηνών και Πειραιά και 11.739€ για τις περιφέρειες των υπολοίπων δικηγορικών συλλόγων της επικράτειας. Η ελάχιστη αμοιβή του δικηγόρου για την παράσταση και υπογραφή στο συμβόλαιο ορίζεται ως εξής:

  • Για τίμημα συμβολαίου ως 44.020 € 1%

  • Για τίμημα συμβολαίου από 44.020 € ως 1.407.351 € 0,5%

  • Για τίμημα συμβολαίου από 1.407.351 € ως 2.934.702 € 0,4%


Ο νομικός έλεγχος του ακινήτου και κάθε πρόσθετη εργασία χρεώνεται χωριστά.


Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι η σχέση με τον δικηγόρο σας είναι βασισμένη στην εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία και ότι μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντα σας με το καλύτερο δυνατό τρόπο.Συμβολαιογράφος

Συμβολαιογράφος είναι άμισθος δημόσιος λειτουργός. Διορίζεται μόνιμα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και καθήκοντά του είναι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, της δημόσιας ασφάλειας και της δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Η αμοιβή του συμβολαιογράφου ορίζεται στο 1,2% επί της αναγραφόμενης αξίας του συμβολαίου.Θα χρειαστεί να καταβάλετε προς το συμβολαιογράφο επιπρόσθετες δαπάνες όπως χαρτόσημα, πάγια τέλη, σύνταξη φορολογικών δηλώσεων και περιλήψεων, αντίγραφα συμβολαίων, δεύτερα φύλλα κτλ. Επιπροσθέτως, για συμβόλαιο το οποίο συντάχθηκε αλλά δεν υπογράφηκε ο συμβολαιογράφος έχει δικαίωμα να λάβει αμοιβή η οποία όμως δεν θα ξεπερνά τα 500€.

Ο ρόλος εξειδικευμένου συμβολαιογράφου είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την αυτή καθ αυτή νομιμότητα της διατύπωσης της κάθε συμφωνίας στα επίσημα συμβόλαια.

System_icon_Home_326Μεσίτης

Ο Μεσίτης εισπράττει ως αμοιβή - προμήθεια ένα ποσοστό 2%, το οποίο υπολογίζεται επί της πραγματικής τιμής που μεταβιβάστηκε το ακίνητο. Σε ακίνητα πολύ μεγάλης αξίας είναι δυνατό να συμφωνηθεί έκπτωση επί της αμοιβής αυτής.


Προσοχή: Αν διαπιστώσετε ότι ο κτηματομεσίτης που διαμεσολάβησε δεν έχει μεσιτική άδεια και λειτουργεί παράνομα τότε δεν έχετε καμία νομική υποχρέωση να τον πληρώσετε.


Tέλος Εγγραφής στο Υποθηκοφυλάκειο

Η αμοιβή του υποθηκοφύλακα για μεταβίβαση (αγορά) ακινήτου ανέρχεται στο 0,475% επί της αξίας του συμβολαίου.


Μετεγγραφή Προσημείωσης

Αν η αγορά γίνεται με στεγαστικό δάνειο και προσημειώνεται το ακίνητο τότε η χρέωση μετεγγραφής της προσημείωσης στο υποθηκοφυλακείο ανέρχεται από 0,75% - 0,80% επί της αξίας της προσημείωσης. Η δε αξία της προσημείωσης μπορεί να είναι και το 120% της αξίας του δανείου.

Μενού Ακινήτων

Ανάθεση Ακινήτου

Φορολογία - Πολεοδομία

Ανάθεση Ακινήτου

Έχετε γνώση σχετικά ...

Επικοινωνήστε μαζί μας

Βρείτε μας στο Facebook

Βρείτε μας στο Τwitter

Φώτη Κόντογλου 11, Τ.Κ: 71303
Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάδα
E-mail: assist(at)texnomesitiki(dot)gr
Κινητό : +30 6973 721 409
Fax : +30 2810 225 611