Αρχική arrow Συμβουλές arrow Διπλασιάστε την αξία του παλιού σπιτιού με ¨λίφτινγκ¨

Διπλασιάστε την αξία του παλιού σπιτιού με ¨λίφτινγκ¨

Παρασκευή, 10 Απρίλιος 2009

Διπλασιάστε την αξία του παλιού σπιτιού με ¨λίφτινγκ¨Πόσο κοστίζει η ανακατασκευή κατοικίας από «δεύτερο χέρι» και ποια τα οφέλη για τον ιδιοκτήτη.
Εντυπωσιακή στροφή στην ανακατασκευή παλαιών σπιτιών καταγράφεται τους τελευταίους μήνες όπου η κρίση στην κτηματαγορά έχει γίνει καθεστώς. Η «συνταγή» κατά της ακρίβειας δοκιμάζεται από εκατοντάδες νοικοκυριά που δεν μπορούν να αγοράσουν νεόδμητο σπίτι.

Τελικά, το κέρδος είναι μεγάλο αφού με λίγα χρήματα ένα παλιό σπίτι μπορεί να μετατραπεί σε παλάτι. Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, τη μεγαλύτερη ζήτηση έχουν τα σπίτια από 30 ετών και πάνω επειδή είναι εξαιρετικά φθηνά. Ετσι, με μερικές χιλιάδες ευρώ επιπλέον το ακίνητο αποκτά τεράστια υπεραξία και μπορεί να πουληθεί σε πολύ καλή τιμή.

Οπως εκτιμάται, η υπεραξία του σπιτιού φτάνει τις περισσότερες φορές το 100% των χρημάτων που πληρώνει κάποιος για την ανακατασκευή. Για παράδειγμα, εάν για ένα παλαιό διαμέρισμα δαπανηθούν 50.000 ευρώ για τις εργασίες ανακαίνισης, αυτόματα γίνεται κατά 100.000 ευρώ ακριβότερο αν ο ιδιοκτήτης του αποφασίσει να το πουλήσει!

Αξία
Τη συνταγή της ανακατασκευής χρησιμοποιούν πολλές κατηγορίες πολιτών. Και αυτοί που θα το φτιάξουν και θα το πουλήσουν, και αυτοί που το αγοράζουν με λίγα χρήματα και το φτιάχνουν για να μείνουν οι ίδιοι μέσα, αλλά και όσοι έχουν ήδη ένα παλαιό ακίνητο -κατά κύριο λόγο μονοκατοικία ή μεγάλο διαμέρισμα- το οποίο χρειάζεται απαραιτήτως εργασίες αποκατάστασης. Αλλωστε, τα παλαιά σπίτια, εάν δεν ανακαινιστούν, χάνουν την αξία τους ραγδαία.

Κόστος
Σύμφωνα με ειδικούς, για κάθε δεκαετία που περνά, ένα ακίνητο χάνει το 12% της αξίας του. Ετσι, ένα σπίτι για να πωλείται στη μισή τιμή από ένα νεόδμητο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40 ετών. Πόσο κοστίζει, όμως, η ανακαίνιση; Στο ερώτημα αυτό η απάντηση δεν είναι εύκολη αφού το κόστος είναι διαφορετικό ανάλογα με το ακίνητο, με τα υλικά που χρησιμοποιούνται και με τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη. Σε γενικές γραμμές, πάντως, για το γενικό λίφτινγκ ενός ακινήτου (ευρείας κλίμακας ανακαίνιση μαζί με το κόστος των υλικών) θα πρέπει να δαπανηθούν κατά μέσο όρο από 500 έως 1.000 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο.

Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, μπορεί να φτάσει τα 3.000 ευρώ το τετραγωνικό αν ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να αλλάξει την κουζίνα, τα μπάνια, και τα πλακάκια. Πολλοί, βέβαια, ιδιοκτήτες μεγάλων σπιτιών χρησιμοποιούν διακοσμητή ενώ έχουν τη ανάγκη μηχανικού, κάτι που σαφώς ανεβάζει στα ύψη το τελικό κόστος. Και φυσικά εντελώς διαφορετικό είναι το ποσό που πρέπει να δαπανηθεί για ένα νεοκλασικό σπίτι. Εκεί χρειάζονται πολλές χιλιάδες ευρώ ώστε να αποκατασταθεί το ακίνητο διατηρώντας τα βασικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του.

Κατά προσέγγιση, οι τιμές για κάθε εργασία αποκατάστασης ενός ακινήτου είναι:

Η κατεδάφιση τοίχων από τούβλα κοστίζει γύρω στα 25 με 30 ευρώ το κυβικό μέτρο. Αν πρέπει να γκρεμιστεί τοίχος από μπετόν, το κόστος ανεβαίνει στα 60-70 ευρώ το κυβικό.

Η κατασκευή νέου τοίχου θα πληρωθεί με ένα ποσό της τάξης των 15-30 ευρώ/τ.μ. ενώ οι νέες γυψοσανίδες κοστίζουν από 18 έως 22 ευρώ/τ.μ. Τέλος, ιδιαίτερα ακριβά είναι τα σοβατίσματα (εσωτερικά και εξωτερικά) αφού πληρώνονται από 80 έως 100 ευρώ/τ.μ.

Η εργασία για την αλλαγή δαπέδου κοστίζει 10-11 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η αξία των υλικών εξαρτάται από την επιλογή του ιδιοκτήτη. Αν θα αγοράσει καλό πλακάκι, αν είναι δρύινα πατώματα κ.λπ.

Η αφαίρεση των σοβάδων κοστίζει γύρω στα 3 με 6 ευρώ το τετραγωνικό.

Το βάψιμο ενός ακινήτου κοστίζει γύρω στα 10 ευρώ/τ.μ.

Αν αποφασιστεί η αλλαγή του μπάνιου τότε το κόστος ανεβαίνει κατακόρυφα. Για παράδειγμα, τα νέα πλακάκια μπορεί να κοστίσουν τα πιο φθηνά 20 - 30 ευρώ το τ.μ. και τα πιο ακριβά φτάνουν τα 200 ευρώ/τ.μ. Οσο για μια νέα μπανιέρα οι τιμές κυμαίνονται από 1.500 έως 3.500 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για πολυσύνθετη με τζακούζι κ.λπ. οπότε το κόστος ξεφεύγει.

Ακόμη πιο ακριβή είναι η αλλαγή της κουζίνας με την τιμή να υπολογίζεται από την επιφάνεια, το υλικό και φυσικά τη μάρκα που θα επιλέξει κάποιος.

Μια ριζική ανακατασκευή επιβάλλεται να έχει και αλλαγή υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Ειδικά για τα σπίτια άνω των 30 ετών οι εργασίες είναι υποχρεωτικές και καλό είναι να γίνονται όταν «πέφτουν» οι τοίχοι.

Καλή ευκαιρία είναι και η εγκατάσταση τζακιού όπου δεν υπάρχει. Το κόστος ενός ενεργειακού τζακιού αερίου ή ξύλου ξεπερνά τα 1.000 ευρώ σε κάθε περίπτωση.

Ο επιβλέπων μηχανικός ή διακοσμητής εσωτερικού χώρου θα πληρωθεί με ένα ποσό που θα αντιστοιχεί στο 10% περίπου του συνολικού κόστους των εργασιών. Αν δηλαδή η ανακαίνιση κοστίζει 70.000 ευρώ η αμοιβή θα κυμαίνεται γύρω στα 7.000 ευρώ.

Ο εργολάβος πληρώνεται ανάλογα με το έργο που αναλαμβάνει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει κάποια στάνταρ αμοιβή, αλλά εξαρτάται από το εύρος των εργασιών, τα μεροκάματα των εργατών και ό,τι μπορεί να προκύψει στη συνέχεια. Καλό είναι, πάντως, ο ιδιοκτήτης να κλείνει εξ αρχής τη συμφωνία για τα χρήματα που θα καταβάλει προκειμένου να μην βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από τις παραπάνω εργασίες αφορούν κυρίως τις μονοκατοικίες και τους ιδιοκτήτες που έχουν χρήματα για ένα καλό λίφτινγκ. Για ένα απλό διαμέρισμα με οικονομικές επιλογές το κόστος της ανακατασκευής μπορεί να περιοριστεί στα 500-600 ευρώ/τ.μ. Δηλαδή για κατοικία 80 τ.μ. θα απαιτηθούν περίπου 5.000 ευρώ ή διπλάσιο κόστος αν τα υλικά είναι ακριβότερα και οι εργασίες ευρύτερες.

Οι βασικοί κανόνες της ανακαίνισης
Στην ανακαίνιση υπάρχουν κανόνες απαράβατοι. Αν κάποιος λόγω κόστους ή αδιαφορίας δεν τους ακολουθήσει, τότε κινδυνεύει η περιουσία του αν όχι η ίδια του η ζωή και όσων μένουν στο σπίτι. Οι ιδιοκτήτες λοιπόν θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Η αλλαγή των εξωτερικών χώρων ενός διαμερίσματος πολυκατοικίας απαιτεί άδεια από την πολεοδομία, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη των συνιδιοκτητών.

Μια ριζική ανακαίνιση με γκρέμισμα τοίχων ή δοκαριών απαιτεί την παρουσία ειδικού. Μια λάθος επιλογή μπορεί να επιβαρύνει το κτίριο και να προκύψουν μεγάλες καταστροφές ενώ υπάρχει κίνδυνος και για τη ζωή των ενοίκων. Τα κεντρικά δοκάρια δεν πρέπει να πειράζονται ποτέ αφού στηρίζουν όλο το οικοδόμημα.

Ηλεκτρικά και υδραυλικά συστήματα που είναι παλαιά πρέπει να αλλάζονται. Είναι καλύτερη η ριζική αφαίρεσή τους παρά να γίνονται εργασίες κάθε φορά που προκύπτει μια ζημιά.

Πριν από την έναρξη κάθε εργασίας πρέπει να υπογράφεται συμφωνητικό με τον εργολάβο. Εκεί θα καθορίζονται όλες οι απαραίτητες εργασίες και τα μερεμέτια, ο χρόνος ολοκλήρωσης της ανακαίνισης, η συνολική αμοιβή. Πρέπει επίσης να καταγράφεται το κόστος κάθε εργασίας ξεχωριστά ενώ σε περίπτωση καθυστέρησης των εργασιών θα πρέπει να υπάρχει ανάλογη ποινή για τον εργολάβο.

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Μενού Ακινήτων

Ανάθεση Ακινήτου

Φορολογία - Πολεοδομία

Ανάθεση Ακινήτου

Έχετε γνώση σχετικά ...

Επικοινωνήστε μαζί μας

Βρείτε μας στο Facebook

Βρείτε μας στο Τwitter

Φώτη Κόντογλου 11, Τ.Κ: 71303
Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάδα
E-mail: assist(at)texnomesitiki(dot)gr
Κινητό : +30 6973 721 409
Fax : +30 2810 225 611