Αρχική arrow Συμβουλές arrow Αποκλειστικότητα Συνεργασίας με τον Μεσίτη

Αποκλειστικότητα Συνεργασίας με τον Μεσίτη

Δευτέρα, 20 Απρίλιος 2009

Αποκλειστικότητα ΣυνεργασίαςΗ αποκλειστικότητα συνεργασίας με ένα μόνο κτηματομεσίτη, για την πώληση, αγορά ή ενοικίαση ενός Ακινήτου, συνιστάται προς το συμφέρον του πελάτη για τους παρακάτω λόγους :

1. Γνωρίζοντας ο κτηματομεσίτης ότι μόνο αυτός ενεργεί για λογαριασμό του πελάτη για την πώληση ή αγορά ή ενοικίαση ενός Ακινήτου, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κλείσει σε σύντομο χρόνο η συναλλαγή και να αποζημιωθεί για την εργασία του.

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν γνωρίζει, (που βέβαια το γνωρίζει, αφού στην εντολή του πελάτη προς αυτόν, δεν αναφέρεται η αποκλειστικότητα για τις υπηρεσίες που θα του προσφέρει) ότι κι άλλοι κτηματομεσίτες ή και ο ίδιος ο πελάτης πωλούν, ψάχνουν για Ακίνητο, ή ενοικιάζουν το συγκεκριμένο Ακίνητο, είναι λογικό το ενδιαφέρον του για το συγκεκριμένο Ακίνητο να μειώνεται αφού γνωρίζει ότι πιθανόν κάποιος από τους "ανταγωνιστές" του ή και ο ίδιος ο πελάτης είναι δυνατόν να "κλείσουν" το Ακίνητο και όλη του η προσπάθεια να πάει χαμένη, δεδομένου πως ο κτηματομεσίτης αμείβεται μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Είναι λάθος αυτό που πιστεύουν πολλοί : "ότι θα συνεργαστώ με περισσότερους μεσίτες για να έχω καλύτερα αποτελέσματα, αφού οι μεσίτες θα συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα "κλείσει" πρώτος το Ακίνητο".

Η σκέψη αυτή είναι λανθασμένη αφού οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα και το Ακίνητο μένει για πολύ χρόνο στην αγορά (εάν πρόκειται για πώληση ή ενοικίαση) και έτσι χάνει από την αξία του, ή εάν πρόκειται για εντολή εύρεσης Ακινήτου για αγορά ή ενοικίαση, το ενδιαφέρον του κτηματομεσίτη μειώνεται ή μπορεί να εκλείψει εντελώς για τον συγκεκριμένο πελάτη.

2. Με τον αποκλειστικό σας κτηματομεσίτη θα συνεργαστείτε όπως συνεργάζεστε με τον μηχανικό σας ή τον δικηγόρο σας, στους οποίους αναθέτετε μια εργασία και στην περίπτωση αυτή είναι αυτονόητο ότι οι εργασία τους γίνεται κατ' αποκλειστικότητα γιατί διαφορετικά η διαδικασία γίνεται πολύπλοκη. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση συνεργασίας του πελάτη με περισσότερους κτηματομεσίτες για το ίδιο Ακίνητο.

3. Με τον αποκλειστικό του κτηματομεσίτη, ο πελάτης μπορεί να επισκέπτεται, από καιρού εις καιρό τον πρώτο, στο γραφείο του, για να συζητούν θέματα που αφορούν την βέλτιστη προβολή-προώθηση του Ακινήτου και άλλα θέματα που αφορούν συμβουλευτική προς τον πελάτη.

4. Με την αποκλειστικότητα, ο κτηματομεσίτης γίνεται ο βοηθός, σύμβουλος και αντιπρόσωπος του πελάτη και υπάρχει μια στενή συνεργασία γιατί υπάρχουν κοινοί στόχοι. Βεβαίως η επιλογή του αποκλειστικού κτηματομεσίτη θα πρέπει να γίνεται με αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης από την πλευρά του πελάτη.

Αυτά θα πρέπει να είναι τα παρακάτω:
- Επιβεβαίωση ότι ο μεσίτης που απευθυνόμαστε είναι επαγγελματίας.
- Αξιοπιστία του κτηματομεσίτη
- Γνώσεις της κτηματαγοράς
- Εξειδικευμένες γνώσεις σε τεχνικά και νομικά θέματα
- Τρόποι προβολής του Ακινήτου με όλα τα σύγχρονα επικοινωνιακά μέσα και το Internet

Επειδή όλοι οι κτηματομεσίτες είμαστε καλοί στην δουλειά μας, ο πελάτης για να επιλέξει τον αποκλειστικό κτηματομεσίτη του, για την ανάθεση πώλησης του Ακινήτου του, ή την εξεύρεση ενός Ακινήτου για αγορά ή την ενοικίαση καλό θα είναι να επισκεφθεί αρκετούς μεσίτες της περιοχής του και να συζητήσει μαζί τους για το θέμα του, πριν αποφασίσει με ποιόν θα συνεργαστεί.

Μετά από αυτές τις επσκέψεις και συζητήσεις με τους κτηματομεσίτες, θα έχει αποφασίσει σίγουρα ποιόν θα επιλέξει για τον αποκλειστικό συνεργάτη-κτηματομεσίτη του.

Στην περίπτωση συνεργασίας σας με περισσότερους του ενός κτηματομεσίτες, για το ίδιο Ακίνητο, καλό θα είναι να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των μεσιτών για την πώληση ή ενοικίασή του συγκεκριμμένου Ακινήτου, διότι με την εντολή, καθένας κτηματομεσίτης αποκτά τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις και στην περίπτωση που η πώληση του Ακινήτου επιτευχθεί από ένα κτηματομεσίτη ή ακόμη και από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, είναι δυνατόν, σύμφωνα και με τον Αστικό Κώδικα, οι υπόλοιποι να αξιώσουν να τους καταβληθούν από τον ιδιοκτήτη οι δαπάνες που έκαναν για την προώθηση-προβολή του Ακινήτου.


Σε κάθε περίπτωση ο πωλητής πρέπει να γνωρίζει, ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος αγοραστής, πριν αγοράσει ένα Ακίνητο, οτιδήποτε είναι αυτό, θα κάνει μία ευρεία έρευνα αγοράς, μέχρι να καταλήξει στο Ακίνητο που θα αγοράσει. Δηλαδή, με λίγα λόγια, θα διερευνήσει όλο τον τοπικό τύπο με τις μικρές αγγελίες, θα επισκεφθεί 6-7 κτηματομεσιτικά γραφεία και θα επισκεφθεί και το INTERNET. Αφού λοιπόν ο ίδιος ο αγοραστής κάνει μια τόση εξεζητημένη έρευνα για την αγορά του, είναι ανώφελο και χαμένος κόπος και χρόνος για τον πωλητή να αναθέτει το Ακίνητο του σε πολλούς κτηματομεσίτες.

Μην ξεχνάτε ότι : "όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι αργεί να ξημερώσει"

Μενού Ακινήτων

Ανάθεση Ακινήτου

Φορολογία - Πολεοδομία

Ανάθεση Ακινήτου

Έχετε γνώση σχετικά ...

Επικοινωνήστε μαζί μας

Βρείτε μας στο Facebook

Βρείτε μας στο Τwitter

Φώτη Κόντογλου 11, Τ.Κ: 71303
Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάδα
E-mail: assist(at)texnomesitiki(dot)gr
Κινητό : +30 6973 721 409
Fax : +30 2810 225 611