Αρχική arrow Η Κρήτη arrow Η Ιεράπετρα

Η Πόλη της Ιεράπετρας

Τρίτη, 16 Ιούνιος 2009

Η Πόλη της ΙεράπετραςΓεωγραφία της Πόλης :

Η Ιεράπετρα είναι χτισμένη στα νοτιοανατολικά παράλια της Κρήτης, αντικρύζει το Λιβυκό πέλαγος και οι ακτές της εκτείνονται σε μήκος 10 χλμ. ανατολικά και δυτικά της πόλης.
Είναι η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης με απόσταση 368 χλμ. από τις Αφρικανικές ακτές. Έχει συνολική έκταση 400.52 τετραγωνικών χλμ. και πληθυσμό 12.500 κατοίκων. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη του νησιού.

Η Ιεράπετρα απολαμβάνει το ηπιότερο κλίμα στην Ευρώπη με χαμηλές βροχοπτώσεις και με θερμοκρασία που σπάνια πέφτει κάτω από τους 12 βαθμούς Κελσίου όλο το χρόνο. Οι απέραντες γραφικές παραλίες, τα κρυστάλλινα νερά, η παρθένα φύση κάνουν την Ιεράπετρα μοναδική σε ποικιλία και ομορφιά για άνετες και ευχάριστες διακοπές.

Ιστορία :

persephoneΧτισμένη σε μια στρατηγική γωνιά της Ευρώπης, η πόλη της Ιεράπετρας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία και στους αγώνες της Κρήτης.
Έχει χτιστεί στη θέση της αρχαίας Ιεράπυτνας.
Η ίδρυση της αποδίδεται στον Κύρβα, έναν από τους Κορύβαντες, που ήρθε από τη Ρόδο και στον οποίο οφείλει το αρχικό της όνομα ( Κύρβα ).
Ακολούθησαν τα ονόματα Κάμιρος, Πύτνα, Ιεράπυτνα και τελικά Ιεράπετρα.

Η Ιεράπυτνα βρισκόταν σε στρατηγική θέση στο μικρότερο άξονα βορρά - νότου της Κρήτης, αλλά είχε ισχυρές αντιπάλους: την Πραισό στα ανατολικά της και τη Βιάννο στα δυτικά της.
Η Πραισός ήταν η πιο ισχυρή πόλη της ανατολικής Κρήτης γύρω στο 300 π.Χ., αλλά η Ιεράπυτνα την κατέστρεψε το 155 π.Χ., για να γίνει η πόλη με την περισσότερη γη υπό την κυριαρχία της σ' όλη την Κρήτη.

Η επικράτεια της πόλης στον 3/2. αι. π.Χ. έφτανε από τον Τσούτσουρο μέχρι την Άμπελο και κατείχε τη μεγαλύτερη περιοχή από οποιαδήποτε άλλη πόλη. Συμμαχεί με τις άλλες ισχυρές πόλεις (Κνωσό, Γόρτυνα, Λύκτο, Αρκάδες), με τους Μακεδόνες, τους Ρόδιους και τον Ευμένη της Περγάμου.
Προσάρτησε τη γειτονική Λάρισα (στο χωριό Βαϊνιά), υπέταξε την Πραισό σε συνεργασία με τους Ιτανίους, με τους οποίους άρχισε αγώνα επικράτησης στην ανατολική Κρήτη.
Στη διαμάχη τους έβαλαν τέλος οι Ρωμαίοι υποτάσσοντας την Κρήτη. Στη Ρωμαιοκρατία η Ιεράπυτνα ακμάζει, γίνεται μια από τις πιο κοσμοπολίτικες πόλεις της αυτοκρατορίας. Αναφέρεται από τον Servius ότι "η εκατόμπολις Κρήτη είχε δυο μόνο πόλεις, την Κνωσό και την Ιεράπυτνα". .

Αντιστάθηκε στη ρωμαϊκή επέλαση και ήταν η τελευταία Κρητική πόλη που κατέκτησαν οι Ρωμαίοι.
Μετά την παράδοσή της η Ιεράπυτνα έγινε σημαντικό λιμάνι λόγω της εγγύτητας της με την Αίγυπτο.
Η Ιεράπετρα διατήρησε τη σημασία της κατά τη διάρκεια της Πρώτης Βυζαντινής Περιόδου, αλλά καταστράφηκε από τους Αραβες.

Το πεπλοφόρο άγαλμα της θεάς Περσεφόνης.

Η Ιεράπετρα Σήμερα :

H Ιεράπετρα στις μέρες μας είναι ανάμεσα στις παραγωγικότερες περιοχές της Ελλάδας και μια από τις σημαντικότερες πηγές φρέσκων κηπευτικών, λουλουδιών και ελαιολάδου της Ευρώπης. Εξαιτίας του ήπιου κλίματος και του εύφορου εδάφους της η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείται κυρίως με την παραγωγή πρώιμων κηπευτικών και ελαιολάδου.

Μεγάλες ποσότητες πρώιμων κηπευτικών εξάγονται σε όλη την Ευρώπη, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής..

Ένα επίσης σημαντικό μέρος του εισοδήματος της περιοχής προέρχεται από την αλιεία.Φρέσκο ψάρι έρχεται καθημερινά στην Ιεράπετρα από τους ψαράδες που ρίχνουν τα δίχτυα τους στα νότια παράλια της Κρήτης.

Στην Ιεράπετρα θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα καταστημάτων και υπηρεσιών όπως καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες, εστιατόρια, σινεμά, internet cafe νοσοκομείο, ΟΤΕ., ΔΕΗ, λιμεναρχείο, πρακτορεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και σκαφών, τράπεζες κ.α.

Η Ιεράπετρα έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της. Θα χαρείς την βαθυγάλανη θάλασσα και την παρθένα φύση, θα γευτείς την νόστιμη κουζίνα της,θα παρακολουθήσεις τις τοπικές γιορτές και θα διασκεδάσεις στους σύγχρονους ρυθμούς των μπαρ και των κλαμπ.

ierpanor

Πηγή : Ierapetra.net

Μενού Ακινήτων

Ανάθεση Ακινήτου

Φορολογία - Πολεοδομία

Ανάθεση Ακινήτου

Έχετε γνώση σχετικά ...

Επικοινωνήστε μαζί μας

Βρείτε μας στο Facebook

Βρείτε μας στο Τwitter

Φώτη Κόντογλου 11, Τ.Κ: 71303
Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάδα
E-mail: assist(at)texnomesitiki(dot)gr
Κινητό : +30 6973 721 409
Fax : +30 2810 225 611