Αρχική arrow Η Κρήτη

Λίγα Λόγια για την Κρήτη

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το 5ο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο, καλύπτει μια περιοχή 8.336 km². Πρωτεύουσα καθώς και μεγαλύτερη πόλη της είναι το Ηράκλειο. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες της είναι περίπου 35° Β 24° Α.

Χωρίζεται στους νομούς Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου και Ρεθύμνου και έχει πληθυσμός 601.131 ανθρώπων (απογραφή 2001). Το νησί έχει μήκος 260 χλμ και ποικίλλει στο πλάτος από 60 χλμ (που μετριούνται από το ακρωτήριο Δίον στο ακρωτήριο Λίθινο), σε μόνο 12 χλμ στον ισθμό της Ιεράπετρας στην ανατολική Κρήτη. Η ακτογραμμή της παρουσιάζει βαθύ γεωγραφικό διαμελισμό, δίνοντας στην Κρήτη πάνω από 1.000 χλμ ακτών. Η Κρήτη βρίσκεται περίπου 160 χλμ νότια της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας.

Το νησί είναι ορεινό και καθορίζεται από μια υψηλή σειρά βουνών που το διασχίζει την από τη δύση ως την ανατολή, διαμορφωμένη από τρεις διαφορετικές ομάδες βουνών.

Αυτές είναι:

*  τα Λευκά Όρη (2.452 μ).

* η οροσειρά Ίδη (Ψηλορείτης (35.18° Β 24.82° Α 2.456 μ).

* το όρος Δίκτη (2.148 μ).

Αυτά τα βουνά χαρίζουν στην Κρήτη εύφορα οροπέδια όπως το οροπέδιο Λασιθίου, ο Ομαλός και η Νίδα, σπήλαια όπως το Δικταίο και το Ιδαίο άντρο και φαράγγια όπως το διάσημο φαράγγι της Σαμαριάς, το φαράγγι Ίμπρου, το Κουρταλιώτικο φαράγγι, το Φαράγγι των Νεκρών στη Κάτω Ζάκρο Λασιθίου κ.τ.λ.

Η Κρήτη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών στην Ελλάδα. 15% όλων των αφίξεων στην Ελλάδα έρχονται μέσω της πόλης του Ηρακλείου (λιμένας και αερολιμένας), ενώ οι ναυλωμένες πτήσεις στο Ηράκλειο το 2006 ήταν 20% του συνόλου των πτήσεων ναύλωσης στην Ελλάδα.

Στο σύνολο, περισσότερα από δύο εκατομμύρια τουρίστες επισκεύθηκαν την Κρήτη το 2006. Αυτή η αύξηση στον τουρισμό απεικονίζεται στον αριθμό κλινών των ξενοδοχείων, ο οποίος αυξήθηκε στην Κρήτη κατά 53% από το 1986 ως το 1991 ενώ στο υπόλοιπο της Ελλάδας η αύξηση ήταν 25%. Σήμερα η υποδομή τουρισμού στην Κρήτη ικανοποιεί όλες τις προτιμήσεις. Υπάρχει στέγαση κάθε πιθανής κατηγορίας, από μεγάλα ξενοδοχεία πολυτέλειας με όλες τις εγκαταστάσεις (πισίνες εγκαταστάσεις αθλητισμού και αναψυχής κ.λπ.), μικρότερα ιδιόκτητα οικογένεια διαμερίσματα, μέχρι εγκαταστάσεις κατασκήνωσης. Οι επισκέπτες μπορούν να φθάσουν στο νησί μέσω δύο διεθνών αερολιμένων σε Ηράκλειο και Χανιά, μέσω του μικρότερου Αερολιμένα στη Σητεία, ή με τη πλοίο στους λιμένες Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου, Σητείας και Καστέλι Κισσάμου.

Η Κρήτη είναι το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και πέντε θαλασσών. Ανέκαθεν ήταν σημείο συνάντησης διαφορετικών λαών, χωνευτήρι πανάρχαιων και ετερόκλητων πολιτισμών.

Η Κρήτη αποτελεί ένα μοναδικό κράμα στοιχείων από την δημιουργική αφομοίωση των πολυποίκιλων πολιτισμικών μορφών σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς φυσικό πλαίσιο. Φυσικά και ανθρώπινα στοιχεία σε μια ανεπανάληπτη αρμονία, πλάθουν ένα ζωντανό μύθο.

Το νησί μας έχει ιστορία 9.000 χρόνων τουλάχιστον, αφού από τότε έχουμε στοιχεία για την ύπαρξη ανθρώπινης δραστηριότητας στο νησί. Στην μακρόχρονη αυτή πορεία έχουμε έντονες ιστορικές αναφορές αλλά και μεγάλα χρονικά κενά. Η πρώτη αναφορά γίνεται για τα τέλη της 7ης χιλιετίας π.Χ., μετά από ανασκαφές του αρχαιολόγου Τζον Εβανς και την εύρεση προκεραμεικού οικισμού.

Από τότε γίνεται περισσότερο εμφανής η ανθρώπινη δραστηριότητα στο νησί και αυτή η εποχή ονομάζεται Αρχαιότερη Νεολιθική της Κνωσού, η αρχή της οποίας τοποθετείται στα μέσα της 5ης χιλιετίας και το τέλος της γύρω στο 3500 π.Χ.

Δείτε ορισμένα αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε στο Ηράκλειο:

Γαλλικό ναυάγιο "La Therese" (1669)

Το ναυάγιο του πλοίου " La Therese " εντοπίστηκε το 1976 κατά τη διάρκεια υποβρύχιων ερευνών που πραγματοποιούσε στο Αιγαίο ο Ζακ Υβ Κουστώ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με τον τύπο της εποχής, το ναυάγιο υπέδειξε στο συνεργείο του Κουστώ ένας Ηρακλειώτης αυτοδύτης και, όταν εντοπίστηκε στο χώρο μεταξύ του Ηρακλείου και της νήσου Δία, ονομάστηκε «το ναυάγιο των κρανίων» λόγω των πολλών σκελετών που βρέθηκαν μέσα στο πλοίο.

Σπήλαιο Eιλείθυιας

Το σπήλαιο της Ειλείθυιας βρίσκεται σε απόσταση 10 περίπου χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ηράκλειο (Παλιά Εθνική Οδός), στρίβοντας δεξιά το χωριό Σταυρωμένο σε ένα περίπου χιλιόμετρο. H Ειλείθυια ήταν η θεά που προστάτευε τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού. Το σπήλαιο αυτό ήταν ο σπουδαιότερος τόπος λατρείας της θεάς, κόρης του Δία και της Ήρας, που την γέννησε, σύμφωνα με την μυθολογία, σε αυτό εδώ το σπήλαιο.Μενού Ακινήτων

Ανάθεση Ακινήτου

Φορολογία - Πολεοδομία

Ανάθεση Ακινήτου

Έχετε γνώση σχετικά ...

Επικοινωνήστε μαζί μας

Βρείτε μας στο Facebook

Βρείτε μας στο Τwitter

Φώτη Κόντογλου 11, Τ.Κ: 71303
Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάδα
E-mail: assist(at)texnomesitiki(dot)gr
Κινητό : +30 6973 721 409
Fax : +30 2810 225 611