Αρχική arrow Η Δύναμη της Γνώσης arrow Πολεοδομικά Θέματα arrow Δημοσιεύτηκε ο νόμος για τους ημιυπαίθριους

Δημοσιεύτηκε ο νόμος για τους ημιυπαίθριους

Πέμπτη, 23 Ιούλιος 2009

Δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμόν 122Α ΦΕΚ της 21-7-2009 ο νέος νόμος 3775/2009 του Υπουργείου Οικονομίας (Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών κλπ.") στον οποίο περιέχεται η τροπολογία του Υ.ΠΕ.ΧΕ.Δ.Ε. για την "τακτοποίηση" των ημιυπαίθριων χώρων.

Η ταχύτατη δημοσίευση του νόμου με προχθεσινή ημερομηνία δημιούργησε ερωτηματικά σε σημαντικό αριθμό πολιτών που κατέθεσαν μέχρι και προχθές αιτήσεις εκδόσεως οικοδομικών αδειών στις πολεοδομίες, με μελέτες βάσει των προϊσχυόντων όρων δόμησης (και χωρίς βέβαια δυνατότητα νομιμοποίησης τυχόν παρανομιών), χωρίς να ήταν γνωστός ο χρόνος δημοσίευσης του νέου νόμου.

Στο σοβαρό αυτό θέμα η άποψή της ΠΟΜΙΔΑ μας είναι η εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 40 παρ. β και το άρθρο 41 παρ. 4 οι διατάξεις που τροποποιούν το εμβαδόν, σχήμα κλπ. των ημιυπαίθριων χώρων, το ύψος οροφής των υπογείων και τον συνυπολογισμό των ισόγειων κλειστών θέσεων στάθμευσης στο συντελεστή δόμησης "...εφαρμόζονται για τα κτήρια των οποίων οι αιτήσεις για έκδοση οικοδομικής άδειας κατατίθενται μετά την ισχύ του παρόντος νόμου".

Αυτό σημαίνει ότι οι οικοδομές για τις οποίες οι αιτήσεις έκδοσης οικοδομικής άδειας κατατέθηκαν στις Πολεοδομίες μέχρι ΚΑΙ την ημέρα έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου, δηλαδή μέχρι και την ίδια την 21η Ιουλίου, θα κατασκευαστούν με βάση τις προισχύσασες πολεοδομικές διατάξεις. Αλλωστε αν ο νομοθέτης ήθελε να εξαιρεθεί η ίδια η ημέρα δημοσίευσης του νόμου, θα όριζε ρητά ότι οι νέες διατάξεις "...εφαρμόζονται για τα κτήρια των οποίων οι αιτήσεις για έκδοση οικοδομικής άδειας κατατίθενται ΑΠΟ την ισχύ του παρόντος νόμου και μετά".

Κατεβάστε από εδώ το πλήρες κείμενο του νόμου "Κανόνες Τεκµηρίωσης Ενδοοµιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, ∆ιαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις"

Μενού Ακινήτων

Ανάθεση Ακινήτου

Φορολογία - Πολεοδομία

Ανάθεση Ακινήτου

Έχετε γνώση σχετικά ...

Επικοινωνήστε μαζί μας

Βρείτε μας στο Facebook

Βρείτε μας στο Τwitter

Φώτη Κόντογλου 11, Τ.Κ: 71303
Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάδα
E-mail: assist(at)texnomesitiki(dot)gr
Κινητό : +30 6973 721 409
Fax : +30 2810 225 611