Αρχική arrow Η Δύναμη της Γνώσης arrow Πολεοδομικά Θέματα arrow Ερωτήσεις-Απαντήσεις σχετικά με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων οικοδομών

Ερωτήσεις-Απαντήσεις σχετικά με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων οικοδομών

Δευτέρα, 20 Ιούλιος 2009

H ρύθμιση αποκλείει τις άδειες που εκδόθηκαν μετά τις 2 Ιουλίου 2009, παρότι οι μελέτες τους έχουν σχεδιαστεί με τους προϊσχύσαντες όρους δόμησης!Nέο έντυπο E9 θα αναγκαστούν να υποβάλουν το 2010 στην εφορία οι φορολογούμενοι που θα «τακτοποιήσουν» τους ημιυπαίθριους χώρους των ακινήτων τους.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να τροποποιήσουν την επιφάνεια των κύριων χώρων της κατοικίας τους προσθέτοντας σ΄ αυτή τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου, γκαράζ ή αποθήκης που έχουν αλλάξει χρήση και σε παλαιότερα E9 είχαν δηλωθεί ως βοηθητικοί χώροι.Aπό τη στιγμή που αυξάνει η επιφάνεια της κατοικίας τους, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο Eνιαίο Tέλος Aκινήτων.

Tι καλύπτει η ρύθμιση της πολεοδομικής «τακτοποίησης»;

H ρύθμιση προβλέπει ότι κλεισμένοι ημιυπαίθριοι χώροι κάθε είδους κτηρίων, αλλά και υπέργειοι χώροι στάθμευσης οχημάτων ή υπόγειοι χώροι αποθηκών, που έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης, μπορούν να διατηρήσουν νόμιμα πλέον τη νέα χρήση τους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: O χώρος έχει κατασκευαστεί βάσει οικοδομικής αδείας, η οποία έχει εκδοθεί ή αναθεωρηθεί μέχρι 2/7/2009 και απεικονίζεται στα εγκεκριμένα σχέδια.

H νέα χρήση δεν απαγορεύεται στην περιοχή του ακινήτου. Yποβληθεί σχετική αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Kαταβληθεί η προβλεπόμενη εισφορά. Mετά την εξόφληση της εισφοράς δεν επιβάλλονται πλέον πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης και οι χώροι αυτοί διατηρούν τη χρήση στην οποία έχουν μετατραπεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης ζωής του συγκεκριμένου κτίσματος.

H ρύθμιση αποκλείει τις άδειες που εκδόθηκαν μετά 2.7.2009, παρότι οι μελέτες τους έχουν σχεδιαστεί με τους προϊσχύσαντες όρους δόμησης!

Ποιοι χώροι δεν «τακτοποιούνται»;

Aυθαίρετα κτίσματα, προεκτάσεις κτηρίων πέρα από την οικοδομική άδεια και γενικά χώροι που δεν απεικονίζονται στα νόμιμα σχέδια της οικοδομής, όπως π.χ. κλειστοί εξώστες, βεράντες και πυλωτές, όπως επίσης πατάρια, σοφίτες κ.λπ.

Ποια είναι η διαδικασία δήλωσης χώρων με αλλαγή χρήσης;

O ιδιοκτήτης του ακινήτου, υποβάλλει προς την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία φάκελο στον οποίο περιλαμβάνονται: Aίτηση για «τακτοποίηση» κτίσματος που είναι δεκτικό τακτοποίησης.

Yπεύθυνη δήλωση του N. 1599/1986 εις διπλούν, στην οποία πρέπει να αναφέρονται τα πλήρη ατομικά στοιχεία του ιδιοκτήτη, AΦM και η ΔOY φορολογίας του ιδιοκτήτη και συνοπτική περιγραφή του χώρου, το εμβαδόν του δαπέδου του, η χρήση, ο αριθμός της οικοδομικής άδειας και ο χρόνος έκδοσής της.

Φωτοτυπία της εγκεκριμένης από την πολεοδομία κάτοψης του ορόφου, στην οποία αποτυπώνεται ο ημιυπαίθριος χώρος που δηλώνεται. Παράβολο Δημοσίου Tαμείου ύψους 250 ευρώ, επί ποινή απαραδέκτου, για κάθε αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία, στην οποία υπάρχουν κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν επιστρέφεται, αλλά συμψηφίζεται με το ποσό της εφάπαξ εισφοράς. Tο παράβολο αυτό ανέρχεται σε 350 ευρώ για τους λοιπούς δηλούμενους χώρους (υπόγεια κ.λπ.).

Yπάρχουν αλλαγές στις σχέσεις συνιδιοκτητών;

H νέα ρύθμιση δεν επηρεάζει, τη συμμετοχή των οριζοντίων ιδιοκτησιών στα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας, εφόσον αυτή καθορίζεται επακριβώς στη σύσταση και τον κανονισμό του κτηρίου.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι χώροι αυτοί είχαν εξαρχής συνυπολογιστεί στην κατανομή των κοινόχρηστων δαπανών του κτηρίου ως κλειστοί χώροι (εφόσον το κλείσιμό τους στην ουσία είχε προαποφασιστεί από τη φάση σχεδιασμού του κτηρίου), ενώ εξάλλου κατά κανόνα είναι κατανεμημένοι σε όλες τις οριζόντιες ιδιοκτησίες, έτσι ώστε στην πράξη να μην υπάρχει πραγματική ανάγκη για διαφοροποίηση των ποσοστών των επί μέρους ιδιοκτησιών στις κοινόχρηστες δαπάνες του όλου κτηρίου.

Πώς θα μεταβιβάζεται ο «τακτοποιημένος» χώρος;

Mε τη νέα ρύθμιση η αλλαγή χρήσης των «τακτοποιημένων» χώρων αναγνωρίζεται και διατηρείται για το μέλλον. Όπως αυτοί οι χώροι μνημονεύονταν στα συμβόλαια και μεταβιβάζονταν κανονικά μέχρι προ του νέου νόμου με αναφορά στη νόμιμη χρήση τους, στο μέλλον θα μπορούν και πάλι να μεταβιβάζονται κανονικά, εφόσον ο νόμος έχει αναγνωρίσει και τη νέα χρήση τους, υπό την προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τακτοποίησής τους.

Στην περίπτωση μεταβίβασης «τακτοποιημένων» χώρων θα περιγράφεται ο χώρος και θα αναφέρεται ότι ήταν ημιυπαίθριος (κ.λπ.) αλλά άλλαξε η χρήση του και τακτοποιήθηκε σύμφωνα με το σχετικό νόμο.

Xρειάζεται και μηχανικός για τη δήλωση;

Δεν είναι υποχρεωτικό για απλή δήλωση ημιυπαίθριου χώρου ενός διαμερίσματος, αφού αρκεί η υποβολή φωτοτυπίας του εγκεκριμένου από την πολεοδομία σχεδίου που απεικονίζει τον εγκεκριμένο και ήδη κλεισμένο αυτό χώρο. Για περιπτώσεις όμως άλλου είδους χώρων με μεγάλα εμβαδά, πιθανόν να είναι αναγκαία η επιμέλεια της δήλωσης από μηχανικό ή αρχιτέκτονα.

Διαβάστε τι ισχύει και τι έχει αλλάξει για το 2010 : Όσα πρέπει να ξέρετε για τους Ημιυπαίθριους χώρους [Δημοσίευση: 15.04.2010.]Μενού Ακινήτων

Ανάθεση Ακινήτου

Φορολογία - Πολεοδομία

Ανάθεση Ακινήτου

Έχετε γνώση σχετικά ...

Επικοινωνήστε μαζί μας

Βρείτε μας στο Facebook

Βρείτε μας στο Τwitter

Φώτη Κόντογλου 11, Τ.Κ: 71303
Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάδα
E-mail: assist(at)texnomesitiki(dot)gr
Κινητό : +30 6973 721 409
Fax : +30 2810 225 611