Αρχική arrow Η Δύναμη της Γνώσης arrow Μισθώσεις Ακινήτων arrow Τι πρέπει να ξέρετε για τα ενοίκια

Τι πρέπει να ξέρετε για τα ενοίκια

Σάββατο, 02 Ιανουάριος 2010

Υψηλή ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών εντοπίζεται σε περιοχές του Κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά, οι οποίες βρίσκονται κοντά σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, σε σταθμούς Μετρό, σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Στη Θεσσαλονίκη σημαντική ζήτηση εμφανίζουν περιοχές όπου διαμένουν φοιτητές όπως είναι για παράδειγμα η Άνω και Κάτω Τούμπα. Αυξητικές τάσεις εμφανίζουν τα μισθώματα κατοικιών που βρίσκονται σε περιοχές όπου πρόκειται να δημιουργηθούν στάσεις του Μετρό.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι Έλληνες ενοικιαστές προτιμούν τα νεόδμητα σπίτια ή όσα είναι ηλικίας από 10 έως 15 ετών. Επίσης προτιμούν τα τριάρια με εμβαδόν από 80 έως 90 τετραγωνικά μέτρα σε υψηλό όροφο και οι τιμές να διαμορφώνεται από 450 ευρώ έως 700 ευρώ μηνιαίως. Οι αλλοδαποί -μετανάστες προτιμούν παλαιές κατοικίες άνω των 20 ετών, με εμβαδόν από 60 τ.μ. έως 80 τ.μ., ισογείου σε τιμές από 250 ευρώ έως 500 ευρώ μηνιαίως.

Η τιμή ενός μισθώματος στις μεγαλουπόλεις διαμορφώνεται ανάλογα με το εάν διαθέτει: πάρκινγκ, αποθήκη, θέα, βεράντα, ανελκυστήρα, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, τέντες, κτλ. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν: η παλαιότητα, η περιοχή, ο όροφος, η απόσταση από συγκοινωνίες και η κατάσταση του κτίσματος.

Η μέση διάρκεια των μισθωτηρίων συμβολαίων που συνάπτονται για κατοικία είναι τα 2 χρόνια

Το καθαρό ποσοστό κέρδους που αποδίδει μία μέση μισθωμένη κατοικία διαμορφώνεται σήμερα περί το 5%. Στην Αθήνα μεγαλύτερη απόδοση στον ιδιοκτήτη προσφέρουν οι γκαρσονιέρες (35-50 τ.μ.),15ετίας που βρίσκονται σε υψηλούς ορόφους και κοντά σε συγκοινωνίες. Στη Θεσσαλονίκη ισχύει κάτι ανάλογο, δηλαδή γκαρσονιέρες με 1 ή 2 δωμάτια (45-60 τ.μ.), 15ετίας, κοντά σε συγκοινωνίες.

Στο ερώτημα σε ποια περίπτωση συμφέρει να πωληθεί μία κατοικία από το να παραμείνει μισθωμένη, η RE/MAX ΕΛΛΑΣ επισημαίνει ότι αυτό πρέπει να συμβεί στην περίπτωση που το ακίνητο απαιτεί ριζική ανακαίνιση, είναι πάνω από 100 τ.μ. και υπερβαίνει την 25ετία σε παλαιότητα, δεν διαθέτει πάρκινγκ και βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από συγκοινωνίες. Επίσης όταν η απόδοση του ενοικίου είναι μικρότερη του 4%.

Τα υψηλότερα ενοίκια στην Αττική έχουν οι ακριβές γειτονιές του κέντρου και ειδικότερα, το Κολωνάκι, ο Λυκαβηττός και η Πλάκα, με τα ανώτερα μισθώματα να διαμορφώνονται ενδεικτικά από 20 ευρώ έως 25 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αντίθετα τα χαμηλότερα ενοίκια που κυμαίνονται περίπου στα 3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο εντοπίζονται στην περιοχή των Σεπολίων, της Πλατείας Βάθης, του Μεταξουργείου, του Κολωνού, του Αγίου Νικολάου κλπ.

Μενού Ακινήτων

Ανάθεση Ακινήτου

Φορολογία - Πολεοδομία

Ανάθεση Ακινήτου

Έχετε γνώση σχετικά ...

Επικοινωνήστε μαζί μας

Βρείτε μας στο Facebook

Βρείτε μας στο Τwitter

Φώτη Κόντογλου 11, Τ.Κ: 71303
Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάδα
E-mail: assist(at)texnomesitiki(dot)gr
Κινητό : +30 6973 721 409
Fax : +30 2810 225 611