Αρχική arrow Η Δύναμη της Γνώσης arrow Φορολογικά Θέματα arrow Συγκριτικός πίνακας φορολόγησης των 10 μορφών περιουσίας

Συγκριτικός πίνακας φορολόγησης των 10 μορφών περιουσίας

Τρίτη, 05 Μάιος 2009

Όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α., στην χώρα μας, όταν μιλάμε για ετήσια φορολόγηση της περιουσίας, δυστυχώς ξεχνάμε όλες τις άλλες μορφές περιουσίας και εννοούμε αποκλειστικά και μόνον, την αστική ακίνητη ιδιοκτησία, παρότι πολλές άλλες μορφές κεφαλαίου έχουν άμεση και ανώδυνη φοροδοτική ικανότητα, όπως π.χ. οι τραπεζικές καταθέσεις (οι οποίες σημειώνουμε ότι φορολογούνται μόνον για τους τόκους τους και όχι και για το κεφάλαιό τους, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει για τα ακίνητα).

Επειδή πολλά θρυλούνται τις ημέρες αυτές για επικείμενες νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα, η ΠΟΜΙΔΑ κατάρτισε ένα γενικό συγκριτικό πίνακα στον οποίο φαίνεται ο τρόπος φορολόγησης των δέκα πλέον χαρακτηριστικών μορφών ιδιωτικής περιουσίας, ως προς:

α) το εισόδημα, β) τη μεταβίβαση, γ) την κληρονομιά, δ) την υπεραξία, ε) την κατοχή και ζ) το "Πόθεν Εσχες".

Από τον πίνακα αυτό αποδεικνύεται ότι η αστική ακίνητη ιδιοκτησία είναι η μόνη μορφή ιδιωτικής περιουσίας που φορολογείται ταυτόχρονα με όλους τους δυνατούς τρόπους, και με συντελεστές συχνά δυσμενέστερους σε σχέση με κάθε άλλη μορφή περιουσίας.
Ειδικότερα η αστική ακίνητη ιδιοκτησία, και μόνον αυτή, αντιμετωπίζει ετήσια φορολόγηση της αξίας του κεφαλαίου της με το ΤΑΠ και το ΕΤΑΚ αλλά και άλλους φόρους. Πολλοί μάλιστα προτείνουν είτε να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής του ΕΤΑΚ, είτε να επανέλθει ο διαβόητος ΦΑΠ, και μάλιστα άσχετα μάλιστα από την ύπαρξη ή όχι εισοδήματος, δηλαδή πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας του κάθε φορολογουμένου.

Τέλος στην τελευταία στήλη φαίνεται χαρακτηριστικά ότι όλη η επιχειρηματική και χρηματοοικονομική δράση εξαιρείται από το "Πόθεν έσχες" το οποίο στο στόχαστρό του έχει αποκλειστικά την κτηματαγορά και το αυτοκίνητο. Επειδή ανάμεσα στα μέτρα τα οποία προτείναμε για την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, ήταν και η προσωρινή αναστολή του "πόθεν έσχες" για αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων και ορισμένοι έσπευσαν να μας επικρίνουν ότι προτείνουμε μέτρα που ευνοούν τους φοροφυγάδες, διερωτώμεθα: Γιατί είναι "ηθικό" να μπορεί να αγοράζει κανείς μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, μερίδια επιχειρήσεων χωρίς κανένα "πόθεν έσχες" και την ίδια στιγμή είναι "ανήθικο" να ισχύει το ίδιο και στην κτηματαγορά και ανοικοδόμηση την οποία υποτίθεται ότι προσπαθούμε να βοηθήσουμε;

pinakas forologisis

Μενού Ακινήτων

Ανάθεση Ακινήτου

Φορολογία - Πολεοδομία

Ανάθεση Ακινήτου

Έχετε γνώση σχετικά ...

Επικοινωνήστε μαζί μας

Βρείτε μας στο Facebook

Βρείτε μας στο Τwitter

Φώτη Κόντογλου 11, Τ.Κ: 71303
Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάδα
E-mail: assist(at)texnomesitiki(dot)gr
Κινητό : +30 6973 721 409
Fax : +30 2810 225 611