Φ.Μ. Ακίνητης Περιουσίας

Σάββατο, 28 Φεβρουάριος 2009

Προφητικό Αρθρο του Προέδρου της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. κ. Στράτου Παραδιά,

δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ το 1997!

Το 1997 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος με τον οποίο επιβλήθηκε ετήσιος φόρος μέχρι και 0,8% επί της "μεγάλης" ακίνητης περιουσίας, ένας φόρος που θα πληρώνουν κάθε χρόνο οι "έχοντες και κατέχοντες". Παράλληλα μαζί με τις δηλώσεις του φόρου εισοδήματος που υποβλήθηκαν το 1997, όλοι οι φορολογούμενοι συμπλήρωσαν και τo έντυπο Ε9, για να καταρτιστεί με αυτό, όπως μας είπαν, και το "αστικό περιουσιολόγιο"...

ΜΥΘΟΣ 1ος: Ο νέος Φ.Α.Π. είναι δίκαιος γιατί αφορά αποκλειστικά τους "έχοντες και κατέχοντες" τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Η πραγματικότητα είναι ότι με αφορολόγητο μόλις 60 εκ. δρχ. για κάθε φυσικό πρόσωπο (ήδη το αφορολόγητο ανέρχεται στα 243.600 ευρώ έχουν όμως μεσολαβήσει και αλλεπάλληλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών), όχι μόνο φορολογείται όλη η μεσαίου μεγέθους ακίνητη ιδιοκτησία, αλλά απειλείται άμεσα ακόμη και η μικροιδιοκτησία, με τη δυνατότητα είτε της ανεξέλεγκτης αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, με απλές υπουργικές αποφάσεις, είτε με μείωση του αφορολογήτου ορίου, όπως πρόσφατα απείλησε με δήλωσή του ο κ. Υφυπουργός των Οικονομικών. Η επιβολή τέτοιου ετήσιου φόρου επιλεκτικά στην ακίνητη περιουσία αφήνει άθικτο το κεφάλαιο της συχνά πολύ σημαντικότερης κινητής περιουσίας (καταθέσεις,  ομόλογα, χρηματιστηριακά παράγωγα, αλλά και πλοία, κότερα, πολυτελή αυτοκίνητα κλπ.), το οποίο έχει αυταπόδεικτη φοροδοτική αντοχή. Τέλος  "έχοντες" πραγματική φοροδοτική ικανότητα είναι όσοι έχουν χρήμα και εισόδημα και όχι όσοι έχουν χώμα και "ντουβάρια" χωρίς απόδοση, οι οποίοι θα βρεθούν σε πραγματικά τραγική θέση, γιατί γι αυτούς ο ΦΑΠ θα λειτουργήσει ως εργαλείο δήμευσης της περιουσίας τους.

ΜΥΘΟΣ 2ος: Το σύστημα αντικειμενικής αξίας θα επεκταθεί άμεσα σε όλη τη χώρα, καλύπτοντας και την αξία της εκτός σχεδίου γης, και έτσι οι φορολογούμενοι δεν πρέπει να ανησυχούν για τυχόν αυθαιρεσίες των φορολογικών οργάνων, αφού η εξεύρεση της αξίας δεν θα αποτελεί σε καμιά περίπτωση αντικείμενο αντιδικίας ή συναλλαγής μεταξύ ιδιοκτητών και φορολογικών οργάνων.

Η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η επέκταση του συστήματος στην εκτός σχεδίου γη. Έτσι οι αξίες των ακινήτων αυτών, που είναι και τα περισσότερα, θα πρέπει να δηλωθούν με αποκλειστική ευθύνη των φορολογουμένων, και στην συνέχεια, κατά το στάδιο του ελέγχου, να εμπλακούν οι φορολογούμενοι σε διαπραγματεύσεις και αντιδικίες με τα φορολογικά όργανα, και στο τέλος πιθανόν να αναγκαστούν να προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια.

ΜΥΘΟΣ  3ος: Από την περιουσία κάθε οικογένειας θα αφαιρείται ποσό 120 εκ. δραχμών ως αφορολόγητο, προσαυξανόμενο κατά 15 εκ. για κάθε παιδί. (ήδη τα ποσά αυτά ανέρχονται σε 487.200 ευρώ και 61.650 ευρώ αντίστοιχα)

Η πραγματικότητα είναι ότι όταν η αξία της οικογενειακής περιουσίας υπερβαίνει το παραπάνω όριο έστω και κατά ένα ευρώ, τότε το πρόσθετο αυτό οικογενειακό αφορολόγητο χάνεται και κάθε σύζυγος φορολογείται σαν μοναχικό άτομο. π.χ. αν ο ένας σύζυγος έχει περιουσία 487.200 ευρώ είναι αφορολόγητος, αν όμως έχει 490.000 ευρώ φορολογείται ως μοναχικό άτομο, με αφορολόγητο μόνο 243.600 ευρώ, με αποτέλεσμα να πληρώνει ΦΑΠ για όλο το υπόλοιπο ποσό. Με το τρικ αυτό εξαφανίζεται το αφορολόγητο του άλλου συζύγου, όσο και τα πρόσθετα αφορολόγητα των παιδιών!

ΜΥΘΟΣ 4ος: Η συμπλήρωση του Ε9 είναι μια πολύ απλή υπόθεση.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι φορολογούμενοι βρίσκονται σε πλήρη  αδυναμία,  να συμπληρώσουν το γριφώδες αλλά και λανθασμένο αυτό έντυπο, το οποίο συντάχτηκε κυριολεκτικά "στο πόδι". Έτσι εκατομμύρια από αυτούς θα γίνουν αναγκαστικοί πελάτες στα φοροτεχνικά γραφεία, τα οποία θα εισπράξουν ίσως και περισσότερα από όσα το δημόσιο από το Φ.Α.Π.!

Η συμπλήρωση του Ε9 είναι η σταγόνα που κάνει το ποτήρι της αγανάκτησης του απλού φορολογούμενου πολίτη, να ξεχειλίσει, αφού η συμπλήρωση των ετήσιων φορολογικών δηλώσεων σήμερα έχει καταντήσει ένα πραγματικό μαρτύριο. Κάποιοι στο Υπουργείο Οικονομικών ας το καταλάβουν επί τέλους, και ας σκεφτούν και τον απλό πολίτη.Μενού Ακινήτων

Ανάθεση Ακινήτου

Φορολογία - Πολεοδομία

Ανάθεση Ακινήτου

Έχετε γνώση σχετικά ...

Επικοινωνήστε μαζί μας

Βρείτε μας στο Facebook

Βρείτε μας στο Τwitter

Φώτη Κόντογλου 11, Τ.Κ: 71303
Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάδα
E-mail: assist(at)texnomesitiki(dot)gr
Κινητό : +30 6973 721 409
Fax : +30 2810 225 611