Αρχική arrow Η Δύναμη της Γνώσης arrow Ερωτήσεις - Απαντήσεις arrow Πότε συμφέρει η συνιδιοκτησία ακινήτου μεταξύ δύο συζύγων

Πότε συμφέρει η συνιδιοκτησία ακινήτου μεταξύ δύο συζύγων

Τετάρτη, 23 Δεκέμβριος 2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

Με την σύζυγό μου και με έναν τρίτο κύριο είμαστε εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτήτες ενός ακινήτου 8.000 τ.μ. για το οποίο υπάρχει σχετική διάταξη για ένταξη στο πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Μίκρας, νομός Θεσσαλονίκης. Τώρα αρχίζει η διαδικασία της πράξης εφαρμογής. Τα ποσοστά είναι κατανεμημένα από 25% η σύζυγός μου και εγώ και 50% ο άλλος κύριος. Διαβάζοντας την σχετική ειδησεογραφία παλιότερα, σχετικά με την τροποποίηση της παραγράφου 5 του άρθρου 8 του Ν.1337/1983, δεν ξέρω αν είναι καλύτερα να έχουμε κι εμείς, δηλ. η σύζυγός μου ή εγώ ένα συνολικό ποσοστό 50% για να αποφύγουμε ενδεχόμενη επιπλέον επιβάρυνση, σε σχέση με τις υποχρεώσεις του άλλου συνολικού 50%.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από φορολογικής πλευράς είναι προτιμότερο να διατηρήσετε τα δύο ποσοστά 25% εσείς και 25% η σύζυγός σας. Αυτό συμφέρει γιατί στην περίπτωση που εκμισθώσετε το ακίνητο, το μίσθωμα που θα εισπράξετε θα κατανεμηθεί και στους δυο σας και επομένως θα πληρώσετε μειωμένους φόρους.
Δεν μου αναφέρετε τη, νέα, αντικειμενική αξία της περιουσίας αυτής. Εάν όμως είναι μεγάλη και ξεπερνά το ποσό των 243.600€ για τον κάθε ένα σας τότε θα φορολογηθείτε και στον ΦΜΑΠ.
Νομίζω λοιπόν ότι συμφέρει να παραμείνει το ακίνητο και στους δυό σας (από 25% ο κάθε ένας).
Η άποψη αυτή ενισχύεται ακόμα περισσότερο και στην περίπτωση που έχετε και άλλη περιουσία, τα εισοδήματα της οποίας θα προστεθούν με τα εισοδήματα του ακινήτου που συζητάμε και, πιθανόν, να φορολογηθείτε με χαμηλότερα εισοδήματα.


Από το βιβλίο "ΑΚΙΝΗΤΑ: Πρακτικός Οδηγός Β'"  του Ορέστη Εμμ. Σεϊμένη

Μενού Ακινήτων

Ανάθεση Ακινήτου

Φορολογία - Πολεοδομία

Ανάθεση Ακινήτου

Έχετε γνώση σχετικά ...

Επικοινωνήστε μαζί μας

Βρείτε μας στο Facebook

Βρείτε μας στο Τwitter

Φώτη Κόντογλου 11, Τ.Κ: 71303
Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάδα
E-mail: assist(at)texnomesitiki(dot)gr
Κινητό : +30 6973 721 409
Fax : +30 2810 225 611