Να νοικιάσω ή να αγοράσω;

Τετάρτη, 03 Ιούνιος 2009

Το δίλημμα όλων όσων θέλουν να καλύψουν τις βασικές στεγαστικές τους ανάγκες, γίνεται ακόμη πιο ισχυρό αυτή την περίοδο. Οι τιμές για την απόκτηση ακινήτων υποχωρούν. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τα ενοίκια.Από την άλλη, η πτώση δεν είναι ίδια για όλες τις κατηγορίες ακινήτων.

Να νοικιάσω ή να αγοράσω;Στα μικρά ακίνητα, αναμφίβολα οι πιέσεις είναι πολύ μικρότερες από ότι στα μεγάλα διαμερίσματα και τις μεζονέτες όπου η ζήτηση (προφανώς λόγω υψηλής τιμής) έχει υποχωρήσει στο ελάχιστο.

Ποια απάντηση μπορεί να δοθεί επομένως στο θεμελιώδες ερώτημα. Η λύση στο πρόβλημα εν μέσω κρίσης, εξαρτάται από τις ακόλουθες παραμέτρους:

1) Μπορώ να χρηματοδοτήσω την αγορά ενός ακίνητου;

Αν δεν έχω τα μετρητά ή αν δεν μπορώ να πάρω στεγαστικό δάνειο, η απάντηση είναι προφανής: νοικιάζω.

2) Μπορώ να αγοράσω μικρό σπίτι αλλά χρειάζομαι περισσότερα τετραγωνικά;

Η λύση είναι και πάλι το ενοίκιο. Η αγορά ενός ακινήτου το οποίο δεν καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες, δεν ενδείκνυται ως λύση. Ακόμη και αν κάποιος έχει στο μυαλό του να νοικιάσει το μικρό σπίτι για να καλύψει το ενοίκιο, θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Το κυριότερο; Θα κληθεί να πληρώσει μια σειρά από φόρους.

3) Μπορώ να αγοράσω ένα μεγάλο διαμέρισμα αλλά δεν ξέρω αν με συμφέρει;

Μια απάντηση μπορεί να προκύψει από την ακόλουθη άσκηση: Ρωτάτε πόσο πωλείται και πόσο ενοικιάζεται ένα διαμέρισμα. Έστω ότι μιλάμε για ένα σπίτι αξίας 300.000 ευρώ το οποίο ενοικιάζεται προς 800 ευρώ τον μήνα. Κάνοντας μια διαίρεση της τιμής πώλησης προς το μηνιαίο ενοίκιο, προκύπτει ότι η τιμή αγοράς αντιστοιχεί σε 375 ενοίκια. Με τέτοιο πολλαπλασιαστή, δύο πράγματα μπορούν να συμβαίνουν, ή το ενοίκιο είναι πολύ ακριβό (οπότε συμφέρει να το νοικιάσετε) ή το σπίτι είναι πολύ ακριβό (οπότε δεν συμφέρει να το αγοράσετε).

4) Τι θα συνέβαινε αν το ίδιο σπίτι, αντί για 800 ευρώ, ενοικιαζόταν προς 1200 ευρώ;

Σε αυτή την περίπτωση, θα έπρεπε να εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο αγοράς. Γενικά, οι ειδικοί της αγοράς χρησιμοποιούν τον ακόλουθο κανόνα: Αν ένα ακίνητο μπορεί να αγοραστεί σε τιμή που αντιστοιχεί σε λιγότερα από 300 ενοίκια (π.χ 250 ακίνητα) τότε αποτελεί ευκαιρία. Αν το τίμημα ανεβαίνει προς τα 350 ενοίκια, τότε η αγορά δεν ενδείκνυται ως λύση.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί προτείνουν τα ακόλουθα:
- Αν κάποιος για τους δικούς του λόγους επιλέγει το ενοίκιο, καλό είναι να διαπραγματευτεί μια έκπτωση τουλάχιστον 10% επί της τιμής που αναγράφεται στην αγγελία.
- Αν κάποιος θέλει να αγοράσει και έχει μετρητά, πρέπει να αξιοποιήσει αυτό το όπλο. Το μετρητό, επί τη εμφανίσει, εξασφαλίζει άνετα μια έκπτωση της τάξεως του 10%

Τ.Α.

Μενού Ακινήτων

Ανάθεση Ακινήτου

Φορολογία - Πολεοδομία

Ανάθεση Ακινήτου

Έχετε γνώση σχετικά ...

Επικοινωνήστε μαζί μας

Βρείτε μας στο Facebook

Βρείτε μας στο Τwitter

Φώτη Κόντογλου 11, Τ.Κ: 71303
Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάδα
E-mail: assist(at)texnomesitiki(dot)gr
Κινητό : +30 6973 721 409
Fax : +30 2810 225 611